Geldmaat geldautomaten

Storingen bij geldautomaten vaak voorkomend probleem: wat kunt u dan doen?

Het komt regelmatig voor dat geldautomaten kampen met een storing, blijkt uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen. In september 2023 is dit bij circa 1 op de 20 Nederlandse geldautomaten het geval geweest. Wat kunt u doen als u een defecte automaat tegenkomt? En hoe weet u waar u een andere geldautomaat kunt vinden?

Hoeveel geldautomaten zijn er nog in Nederland?

Pinnen en contactloze betalingen worden elk jaar populairder. Inmiddels zijn er zelfs geldautomaten waar u contactloos kunt pinnen. En het is de bedoeling dat dit in 2024 ook in boekhandels en supermarkten kan. Maar het ‘traditionele’ geld opnemen kan ook nog gewoon. Volgens cijfers uit 2022 zijn er nog ongeveer 5.000 geldautomaten in Nederland. Het gaat om de gele automaten van Geldmaat, een in 2019 opgestart samenwerkingsverband van de grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank. De NOS en regionale omroepen hebben 3.476 van deze Geldmaat-automaten, verspreid over het hele land, meegenomen in hun onderzoek.

Hoe vaak zijn er storingen bij de geldautomaten?

In september 2023 blijkt ongeveer 1 op de 20 van die automaten defect te zijn geweest. In het Noord-Brabantse Nieuwendijk zijn er 7 storingen geweest, in het Gelderse Beek (Montferland) 3 en in Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen) zelfs 11. Het kan bovendien gebeuren dat zo’n storing 2 weken aanhoudt, met ingrijpende gevolgen voor degenen die geld willen opnemen. Volgens Rijksoverheid geldt er een ‘5 kilometernorm’ voor geldautomaten. Maar een inwoner van Nieuwendijk heeft 6 kilometer moeten rijden om in het naburige Almkerk te kunnen pinnen, klinkt het in gesprek met de NOS.

Met contant geld betalen
Lees ook: Patrick Wessels: ‘Waarom contant geld niet mag verdwijnen’

Waar komen deze storingen door?

Formeel gezien mag maximaal 2,5 procent van de automaten defect zijn, maar daar zit Geldmaat dus al ruim boven. Alleen het storingspercentage in de provincie Groningen (2,39 procent, op basis van 120 onderzochte automaten) zit onder deze norm. Limburg zorgt met een storingspercentage van 7,52 procent (231 onderzochte automaten) voor de grootste uitschieter. Volgens een woordvoerder van Geldmaat hebben deze storingen te maken met moeilijk leverbare onderdelen van de automaten. Naar verwachting blijven deze problemen aanhouden in oktober en november 2023.

Hoe kunt u een storing melden?

Met andere woorden: als u van plan bent om contact geld op te nemen, is de kans aanwezig dat u voor niets naar de geldautomaat gaat. Via de website allestoringen.nl (zoek op ‘Geldmaat’) kunt u nagaan of er meer meldingen over een specifieke geldautomaat zijn. Daarnaast kunt u bij Geldmaat melding maken van een storing, telefonisch of via het contactformulier. Als uw geld tijdens het pinnen vast blijft zitten in de automaat, kan dat overigens ook te maken hebben met de oplichtingstruc ‘cashtrapping’. MAX Meldpunt gaat hier in dit artikel dieper op in.

Zelfscankassa supermarkt winkel
Lees ook: Hoe werkt de zelfscankassa en wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe kunt u de dichtstbijzijnde geldautomaat vinden?

Via de locatiewijzer van Geldmaat kunt u nagaan waar de dichtstbijzijnde geldautomaten in uw omgeving zijn. In een eerder artikel uit onze Digitips-rubriek leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat. Houd er dus wel rekening mee dat de volgende geldautomaat op een paar kilometer afstand kan staan, zeker in kleine gemeenten en dunbevolkte gebieden. Het kan dan ook verstandig zijn om altijd een kleine hoeveelheid contant geld achter de hand te hebben, mits u dit goed en veilig bewaart.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, NOS, SeniorWeb, ANP, Rijksoverheid, Geldmaat, Omroep Gelderland, Allestoringen.nl, Omroep Zeeland. Foto: Julia Merska/Shutterstock)

Geef een reactie