geldautomaat

Minder geldautomaten en een nieuw uiterlijk

Pinnen bij een automaat van de eigen bank behoort vanaf 1 januari 2019 tot de verleden tijd. De Rabobank, ABN Amro en ING slaan de handen ineen en komen met één soort geldautomaat: de geldmaat. Een andere naam, een ander uiterlijk en een stuk minder automaten.

Minder cash

Er wordt steeds minder contant geld opgenomen. Veel van de betalingen gaan tegenwoordig digitaal. Maar de behoefte om contant te betalen blijft. Het aantal geldautomaten is in de afgelopen jaren al behoorlijk afgenomen. In de periode 2012 en 2017 zijn er 1000 minder automaten in ons land. Het minder opnemen van contant geld is niet de enige reden dat het aantal automaten afneemt. Ook de hoeveelheid plofkraken zorgt ervoor dat steeds meer automaten verdwijnen.

Herverdeling geldautomaten

De verdeling van de geldautomaten is momenteel niet goed geregeld. Op sommige plekken zijn in een winkelgebied maar liefst 5 automaten van verschillende banken te vinden. In totaal zijn er 3000 locaties waar te veel automaten op één plek zijn. Er zijn ook gebieden waar het niet eens meer mogelijk is om cashgeld uit een automaat te halen. Dat moet anders vinden de Rabobank, ABN Amro en ING.

Minder automaten, maar betere verdeling

De banken willen samen met Geldservice Nederland (GSN), die de geldautomaten beheert, een betere verspreiding van het aantal automaten in ons land. Om tot die betere verdeling te komen, zijn zij in gesprek met belangenorganisaties zoals ouderenbonden en ondernemersorganisatie MKB Nederland. Bij het herindelen van de automaten, wordt gekeken naar het aantal transacties en bezoekers in een bepaald gebied. De wisseling van de automaten naar de gele geldmaat gaat vanaf 1 januari 2019 van start en moet eind 2020 afgerond zijn.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Een betere oplossing is thuis printen van geld. Iedereen heeft tegenwoordig een computer en printer. Daarmee kan naar believen elk bankbiljet geprint worden. Geen plofkraken meer en geen berovingen bij de automaten.