HogeNood

Nooit meer lang zoeken naar een openbaar toilet met de HogeNood-app

De zoektocht naar een openbaar toilet kan lang duren. Niet elke stad of dorp heeft dit soort sanitaire voorzieningen en als ze er wel zijn, zijn ze soms zo goed verstopt dat niemand ze kan vinden. De app HogeNood wil hier graag verandering in brengen. Wij spreken met mede-bedenker Hjalmar Duif.

Probleem rondom openbare toiletten

In tegenstelling tot het buitenland, telt Nederland bijzonder weinig openbare toiletten. De laatste jaren is hier steeds meer aandacht voor, want voor veel mensen met darm- en blaasproblemen is dit een groot probleem. Zij durven soms niet eens hun huis meer uit in de angst dat zij onderweg naar het toilet moeten en er geen kunnen vinden. Dit kan zorgen voor sociaal isolement en zelfs eenzaamheid als gevolg hebben.

HogeNood-app

Voor deze mensen, en natuurlijk voor alle andere Nederlanders, is de app HogeNood een uitkomst. “HogeNood is een app waarmee gebruikers het dichtstbijzijnde toilet kunnen vinden. Deze wc’s worden geselecteerd op basis van de gps-gegevens van de telefoon en weergegeven in een lijst en kaart. Hierbij wordt ook informatie over het toilet getoond, bijvoorbeeld of het rolstoeltoegankelijk is en of het geschikt is voor zowel mannen als vrouwen”, legt Hjalmar Duif uit. HogeNood maakt onderscheid tussen openbare toiletten en semi-openbare toiletten. Wc’s uit die laatste categorie bevinden zich bijvoorbeeld in winkels en zijn bij HogeNood opgegeven door de eigenaar van de winkel. Inmiddels beschikt HogeNood over een database van 6000 toiletten door heel Nederland.

Ontstaan van HogeNood

Het idee voor de app ontstaat in 2011, als de bedenkers van de app in het laatste jaar van hun studie zitten. “We kregen als opdracht om een internet gerelateerd bedrijfsplan te schrijven. Na een week brainstormen kwamen we op het idee om en app te maken waarmee het dichtstbijzijnde toilet heel eenvoudig op te zoeken is, want we wisten inmiddels door eigen ervaring dat het vinden van een zo’n toilet best lastig kan zijn.”

Actief gebruik

Al snel groeit HogeNood uit van studieproject tot echte app. De app wordt zeer actief gebruikt, met name door mensen met een beperking op medisch vlak of verminderde mobiliteit. “Deze beperking maakt het voor hen minder makkelijk om hun huis te verlaten en daarom is het erg belangrijk om op voorhand te weten dat zij in elk geval ergens in de buurt naar het toilet kunnen. We krijgen vaak te horen hoe blij zij zijn met de app.”

Zelf een toilet opgeven

Om de gebruikers van de app goed van dienst te kunnen blijven zijn, is HogeNood altijd op zoek naar meer toiletlocaties. Hun doel is om in de toekomst in elk stadscentrum in Nederland om de 500 meter een toiletlocatie aan te bieden. Gemeenten hebben een belangrijk aandeel in het behalen van deze norm. Het is van belang dat zij inzicht krijgen in het eigen openbare toiletten-bestand en dit aanvullen als er te weinig openbare toiletten blijken te zijn volgens de door HogeNood gestelde norm. Zij kunnen dan meer toiletten plaatsen en lokale ondernemers vragen om hun toiletten aan te melden. Ondernemers kunnen zelf ook het initiatief nemen tot het aanmelden van toiletten bij HogeNood. Bent u zelf ondernemer en wilt u het toilet in uw zaak graag beschikbaar stellen? Geef uw toilet dan op via de app of de website.

Geef een reactie

Reactie

    offy says:

    Is er een manier om aan de hoge-nood-pas te komen?