plasvriendelijkste

Rotterdam is plasvriendelijkste van allemaal

Stel: U gaat naar de stad, maar als u naar het toilet moet, zijn er nergens schone, openbare toiletten waar u terecht kunt. Erg vervelend, maar wie Rotterdam bezoekt, belandt naar alle waarschijnlijkheid niet in zo’n situatie. Deze stad is uitgeroepen tot de meest plasvriendelijke stad van Nederland.

119 openbare toiletten

De titel komt de stad toe omdat hier de meeste schone, publieke toiletten te vinden zijn. Dit is vastgesteld door de gegevens van de app HogeNood. Deze laat gebruikers zien waar in hun buurt zich een schoon toilet bevindt dat voor iedereen toegankelijk is. In totaal zijn er 119 van dit soort wc’s in Rotterdam. Dit zijn niet alleen toiletten die zijn neergezet door de gemeente, maar ook wc’s van zorginstellingen of supermarkten die zich hebben aangemeld voor de app.

Isolement door plasprobleem

Daarnaast blijkt uit gesprekken met de gemeente Rotterdam dat de stad welwillend staat tegenover het uitbreiden van het aanbod. Geen verkeerde ontwikkeling, want het ontbreken van openbare toiletten kan serieuze gevolgen hebben. Uit onderzoek van de Continentie Stichting Nederland (CSN) blijkt dat mensen met plasproblemen soms de deur niet meer uitgaan, omdat zij bang zijn dat er geen toilet in de buurt is. Dit kan ervoor zorgen dat zij in een isolement terecht komen en bovendien brengt het frustraties en onzekerheid met zich mee.

Meer publieke toiletten

Als het aan het CNS ligt, komen er snel veel meer openbare toiletten bij in Nederland. Uit hun onderzoek blijkt dat er 3,5 miljoen Nederlanders met plasklachten zijn en 6400 publieke toiletten. Dat komt neer op een ratio van 1 toilet per 2678 Nederlanders.

Vindt u dat Nederland genoeg openbare toiletten heeft?

(Bron: NU.nl, website CNS)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Eindelijk is er iemand opgestaan, die zich inzet voor meer openbare toiletten. … Het is een schande voor elke beschaafde samenleving, waar niet voldoende openbare toiletten zijn voor winkelende consumenten en met geld smijtende toeristen. … In Belgie zijn veel meer openbare toiletten in de stadscentra van grote steden. Ga maar eens naar Gent. Daar is een openbaar toilet neergezet, dat eerder aan een stadsvilla doet denken, als aan een openbaar toilet. Toen ik de documentaire zag over de pisbakken in Amsterdam, kreeg ik plaatsvervangende schaamte. Toen ik de opmerking hoorde, van een rechter, die een vrouw verwees naar deze vieze en meurende pisbakken (voor mannen), waar ik mijn hond nog niet zou laten pissen, was ik sprakeloos. Eigenlijk zou je zo’n arrogante, wereldvreemde rechter, moeten verplichten om gebruik te maken van deze mensonterende gelegenheid. Wat een walgelijke vent.