Duur 02:41
Gepubliceerd op 19 januari 2018

Heeft Nederland genoeg openbare wc’s? Hallo Nederland onderzoekt

Openbare toiletten: de afgelopen tijd is er veel over te doen in de media. Er zouden te weinig van dit soort plekken zijn. Hallo Nederland vraagt aan de 1985 leden van het MAX Opinie Panel hoe zij denken over het aanbod aan openbare toiletten in Nederland. Dit zijn de resultaten.

Te weinig openbare wc’s

Uit het onderzoek van Hallo Nederland blijkt dat 90 procent van de respondenten vindt dat er in Nederland te weinig openbare toiletten zijn. Dit komt overeen met de opinie van verschillende stichtingen die zich momenteel inzetten voor meer openbare toiletten in Nederland. Eén van deze partijen is de Maag Lever Darm Stichting. Zij stelt dat veel buikpatiënten momenteel geen uitstapjes meer durven te maken, uit angst dat zij geen openbare wc kunnen vinden als de nood hoog is. 32 procent van deelnemers aan het Hallo Nederland-onderzoek herkent zich hierin, de rest (68 procent) laat zich niet belemmeren door deze angst.

Toiletteren in winkel of restaurant

Waar de door Hallo Nederland bevraagde mensen én de Maag Lever Darm Stichting het roerend over eens zijn is dat winkels of horecagelegenheden hun wc’s beschikbaar moeten stellen zonder dat je hier direct iets hoeft te kopen of te bestellen. 76 procent van de 1985 geënquêteerden vindt dit.

Ongelukje

Op dit moment zijn er zo’n 5000 (semi)openbare toiletten in Nederland. Deze staan met name in de grote gemeenten, waardoor iemand in een kleine plaats meer kans loopt er geen te vinden als hij of zij nodig moet. Dit kan ervoor zorgen dat iemand het uiteindelijk niet langer meer kan ophouden, wat natuurlijk erg vervelend is. 30 procent van de 1985 mensen die de vragenlijst in hebben gevuld zegt dit weleens meegemaakt te hebben.

Meer toiletten nodig

Om dit soort situaties voortaan te voorkomen, is het zaak dat er meer openbare toiletten komen. Zoals al gezegd maakt onder andere de Maag Lever Darm Stichting zich hier hard voor. Zij vinden dat in elke stad om de 500 meter een schoon, rolstoeltoegankelijk openbaar toilet moet staan met een prullenbakje. Ook hopen zij winkeliers en horecagelegenheden ertoe te bewegen om de wc’s makkelijker beschikbaar te stellen. Supermarkten Jumbo en Albert Heijn hebben hier al gehoor aan gegeven.

Waar zijn die wc’s?

Weten waar de Nederlandse openbare toiletten zich bevinden? Kijk dan op waarkaniknaardewc.nl. Er is ook een app die u kunt downloaden op uw smartphone en kunt raadplegen als u direct een openbaar toilet zoekt. Deze app heet Hoge Nood.

(Bron: archief, redactie Hallo Nederland, waarkaniknaardewc.nl)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer