Toilet

Wereld Toilet Dag: nog altijd tekort aan openbare toiletten

Op 19 november 2019 is het Wereld Toilet Dag. Dit jaar staat deze dag in Nederland in het teken van het tekort aan openbare toiletten. Volgens de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zijn er nog altijd te weinig openbare toiletten.

Snel naar toilet kunnen is belangrijk

In tegenstelling tot het buitenland, zijn er in Nederland maar weinig openbare toiletten. Hoewel er steeds meer openbare toiletten bijkomen, is het nog altijd niet genoeg. “Voor mensen met darm- en blaasproblemen is het belangrijk om snel naar de wc te kunnen,” zegt Bernique Tool, directeur van de MLDS tegen RTL Nieuws. “Vanaf het moment dat zij aandrang krijgen, hebben zij ongeveer 5 minuten om een wc te vinden.”

Toiletvriendelijkste gemeenten

De MLDS heeft onderzoek gedaan naar de meest toiletvriendelijke gemeenten onder de 50 grootste van Nederland. MLDS doet dit onderzoek in samenwerking met de HogeNood-app. Via deze app kunnen gebruikers gemakkelijk het dichtstbijzijnde openbare toilet vinden en kunnen ondernemers hun toilet aanbieden als wc-locatie.

Alkmaar, Amersfoort en Leeuwarden komen als best uit de test. De gemeenten Oss, Roosendaal en Nissewaard als slechtst. In 2017 staat Amsterdam nog op nummer 1 als het gaat om openbare toiletten en zijn gemeenten Zwolle en Tilburg het minst goed. Een jaar later is Den Bosch de meest toegankelijke stad voor mensen met plasproblemen. “Wat je ziet is dat er in steden als Alkmaar en Amersfoort echt actief beleid wordt gevoerd. Soms gaan vrijwilligers aan de slag zodat de toiletten beter vindbaar worden. Maar het kan ook zijn dat er via de gemeenteraad een motie wordt aangenomen en dat gemeenten ook echt beleid maken en budget vrijmaken om meer openbare toiletten te realiseren,” zegt Tool.

Bang om huis te verlaten

Uit het onderzoek van de MLDS en HogeNood blijkt ook dat er meer openbare toiletten bijkomen. Zo worden er in 2019 ruim 1500 nieuwe toiletten aangemeld in de HogeNood-app. Zulke initiatieven helpen, maar het is nog niet genoeg. Dat blijkt wel uit het onderzoek naar openbare toiletgelegenheid in Nederland, van de MLDS onder ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten in Nederland. 4 op de 10 geeft aan bij hoge nood weleens geweigerd te zijn in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen, Met als gevolg dat zij soms hun huis niet eens meer uit durven, omdat zij bang zijn om onderweg naar het toilet te moeten en er geen kunnen vinden. Dit kan zorgen voor een sociaal isolement en zelfs eenzaamheid als gevolg hebben.

Lees ook:
Openbare toiletten worden steeds schoner, maar er blijft nog veel te wensen over

Heeft Nederland genoeg openbare toiletten? Hallo Nederland onderzoekt

Schrikbarend: Slechts 1 op de 4 openbare toiletten is schoon

(Bron: Archief, RTL Nieuws)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Nelleke reageert says:

    Dat is een ramp in Nederland. Overal ter wereld zij voldoende openbare toiletten behalve in Nederland. Waarom geen bemande toiletgebouwen waar je gebruik kunt maken van een schoon toilet. Zelfs in winkels en winkelcentra is het een probleem. Bij de grotere supermarkt moet je eerst een sleutel halen (is belemmerend). Bij ons grote versmarkt (die grote gele!) hebben ze een openbaar toilet aan de zijkant van de winkel, tussen de koffieshop en de servicebalie. Je hoeft niet eerst een sleutel te halen. Heel prettig. Waarom kan dat niet bij meer winkels.zelfs in het winkelcentrum is geen openbaar toilet te vinden. Te gek voor woorden.