Maag Lever Darm Stichting pakt tekort openbare wc’s aan

Openbare wc’s, we hebben er nog steeds te weinig van in Nederland. Vervelend voor degenen met hoge nood, maar helemaal voor mensen met een ziekte aan het spijsverteringskanaal. De Maag Lever Darm Stichting organiseert op donderdag 26 januari 2017 een conferentie over het aantal openbare en semi-openbare sanitaire voorzieningen.

WC-conferentie

Volgens de Maag Lever Darm Stichting durven veel mensen momenteel geen uitstapje meer te maken naar een gebied dat zij niet kennen. De stichting organiseert de wc-conferentie samen met patiëntenorganisaties om de problemen verder te inventariseren, uit te vinden hoe andere landen deze kwestie aanpakken en vooral om ideeën te verzamelen om het wc-tekort in ons land te lijf te gaan. De conferentie dient ook als oproep, bijvoorbeeld aan winkels om hun toiletten, eventueel tegen betaling, waar mogelijk open te stellen. Of aan horeca, om dat te doen zonder meteen te verwachten dat iemand eerst iets bestelt.

App Hoge Nood

Mensen moeten er ook gemakkelijker achter kunnen komen waar ze wel terecht kunnen. Want soms zijn de voorzieningen er wel degelijk, maar weet het publiek dat niet. Organisaties die hun wc open willen stellen, kunnen dat al wel aanmelden voor de app Hoge Nood, waardoor die te vinden zijn via de smartphone. Er zijn al zo’n 5000 voorzieningen te vinden via de app.

Online petitie

De Maag Lever Darm Stichting maakt uit de data van de app op dat u in Amsterdam het minst hoeft te zoeken, maar dat het in bijvoorbeeld Tilburg en Zwolle echt zoeken is. Om te zorgen voor nog meer openbaar sanitair heeft de stichting samen met andere organisaties een online petitie opzet, die inmiddels bijna 18.000 keer getekend is. Met deze steunbetuiging wordt het gesprek aangegaan met winkelketens, horecaondernemingen, hotelketens, bedrijven en overheden, in de hoop dat meer retailers zich aanmelden en overheden het probleem rond publiek toegankelijke toiletten hoger op hun publieke agenda plaatsen.

Wel of niet gastvrij?

Op waarkaniknaardewc.nl is te zien hoe gastvrij Nederlandse gemeenten momenteel zijn. Zo is te zien dat in Amsterdam 2942 inwoners één toegankelijk toilet moeten delen. Het is daarmee de meest gastvrije toiletgemeente. De aantallen gaan vervolgens rap omhoog en de nummer 10 gemeente moet het al doen met één toilet per 3751 inwoners:

openbare wc's

Van de 50 grootste gemeenten zijn de laatste 10 op de lijst het minst gastvrij, met Zwolle al uitschieter op nummer 50. In Zwolle is er slechts één toegankelijke wc per 13900 inwoners:

openbare wc's

(Bron: ANP, waarkaniknaardewc.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Prettig7 says:

    Het zijn niet alleen mensen met een maag/darm-probleem die soms dringend een toilet nodig hebben.
    Maar ook kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen of als je eens snipverkouden bent of buikgriep hebt.

    Bij een winkelcentrum openbare toiletten bouwen en deze laten beheren door een heuse toiletjuffrouw.

    Niks mis met zo’n beroep.