schoenen passen

Nieuwe schoenen kopen? Dit is het beste tijdstip en meer tips

Het uitzoeken van de perfecte schoen heeft soms wat voeten in aarde. Elke voet is immers anders. Passen is de oplossing. Dan weet u of hij goed zit. Maar dit is niet het enige wat van belang is om met het juiste paar naar huis te gaan. Ook het moment waarop u de schoenen past is bepalend.

Miskoop

U zult niet de eerste zijn die met schoenen naar huis gaat die in de winkel ‘perfect’ waren, maar eenmaal thuis toch een miskoop blijken te zijn. Misschien waagt u de gok en legt u er nog een aantal pijnlijke meters op af, maar de kans is groter dat ze achter in de kast verdwijnen. Om te voorkomen dat u een slechte keuze maakt bij het kopen van schoenen, is er een aantal zaken waar u op moet letten.

’s Middags

Om te beginnen het moment. Bent u een dag naar de stad om onder andere schoenen te kopen, koop deze dan pas in de middag. Aan het einde van de dag worden de voeten wat dikker. Passen ze dan en zitten ze comfortabel, dus ze knellen en schuren niet, dan zijn het de goede schoenen voor uw voeten. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen.

krakende of piepende schoenen
Lees ook: Krakende of piepende schoenen, dit is er aan te doen

Bepaal de schoenmaat

Een ander belangrijk punt is natuurlijk de maat. Schoenen lopen niet uit. Dat wil zeggen, ze worden niet groter. Ze worden door het dragen, en afhankelijk van het materiaal, hooguit soepeler. Maar groter niet. Dus koop de maat die bij uw voeten past, dus niet te klein en ook niet te groot. Voor de juiste maat moet u onthouden dat hij goed is als de tenen vrij kunnen bewegen en dan ook nog als u staat. Dan is uw voet weer net iets groter. En heeft u lengte verschil in de voeten? Koop dan de schoen op de langste voet.

Bestelt u de schoenen online en twijfelt u over de maat? Vaak wordt er een maattabel aangegeven wat de lengte en breedte van de schoen is.

Neem de tijd om schoenen te passen

Pas altijd beide schoenen. Denk niet, de rechter zit goed, dan zal de linker ook wel goed zitten. Niemand heeft identieke voeten, dus hij voelt aan de linkervoet beslist anders dan aan de rechter. Neem ook de tijd in de winkel om op de schoen te lopen. Loop een paar keer op en neer om goed te voelen hoe de schoen om uw voet voelt. Twijfelt u over de maat, vraag naar een andere maat om zeker te weten dat u de juiste paar heeft. Twijfelt u überhaupt over de schoen, doe het dan niet.

Pas met uw eigen sokken

Koopt u schoenen waar sokken in moeten? Draag dan de sokken die u altijd draagt (of neem ze mee). In de winkel is het vaak wel mogelijk om van leensokken gebruik te maken, maar die hebben vaak een andere dikte dan uw eigen sokken. En koopt u een veterschoen, maak hem dan op de goede manier dicht. Ook als er nog bandjes etc. aanzitten. Goed aantrekken en dichtstrikken. Alleen dan kunt u voelen of ze echt goed zitten.

witte schoenen
Lees ook: Witte schoenen schoonmaken en schoon houden

Voorkom (voet)klachten

De tips gelden voor alle soorten schoenen. Want of u nu een sportschoen, hak, sneaker of veterschoen koopt, hij moet goed en comfortabel zitten. De keuze van het materiaal is ook belangrijk. Zorg dat de voet kan ademen. Wilt u graag op hakken lopen, maar bent u er niet helemaal voor geschikt? Doe uzelf en uw voeten een plezier en ga voor een paar waar u goed op loopt. Schoenen die niet goed lopen, knellen of schuren, kunnen leiden tot voetproblemen en rugklachten. Dat is geen enkele schoen waard. Mochten de schoenen gaan stinken na verloop van tijd, bekijk dan deze tips om de vieze geurtjes te verwijderen.

(Bron: OIM Orthopedie, Margriet, Runnersworld, Modewijzer)

Geef een reactie

Reactie

    JaapRtm1 says:

    Allemaal echt waar! Maar…koop geen schoenen omdat ze mooi en in de aanbieding zijn. Goedkoop is meestal geen goede koop. Heeft u goed ervaring met een bepaald merk/maat, hou het dan hierbij, dan kun je ze ook gewoon op internet bestellen. Van een onbekend merk, en wel de goede maat, merk je toch weer dat het niet klopt. Je eigen merk en maat veranderd niet. Dus onbekend? Eerst passen.