Nederland duur autoland

Nederland is voor autorijders één van de duurste landen in Europa. Dat blijkt uit een recente studie van leasemaatschappij LeasePlan naar de totale kosten van benzine- en dieselauto’s. Daarvoor zijn factoren als belastingen en brandstofkosten bij elkaar opgeteld en vergeleken voor 24 Europese landen.

Maandlasten

Van alle vergeleken Europese landen is het rijden van een dieselauto in Nederland het duurst. Uit de studie, de LeasePlan Car Cost Index, blijkt dat Dieselrijders maandelijks gemiddeld bijna 700 euro betalen. Daarmee zijn de maandlasten een stuk hoger dan in het Verenigd Koninkrijk (435 euro) en bijna 2 keer zo hoog als in Hongarije (369 euro). Het rijden van een benzineauto is iets minder prijzig met een gemiddelde van ruim 600 euro. Daarmee eindigt Nederland op de zesde plek.

Hoge belastingen

Het zijn vooral de belastingen die bijdragen aan de hoogte van de maandlasten. Nederland heft de hoogste belasting op dieselauto’s en de op één na hoogste belasting op benzineauto’s. Erik Henstra, managing director van LeasePlan Nederland: “De LeasePlan Car Cost Index laat zien dat Nederland samen met Noorwegen koploper is als het gaat om autokosten, en vooral autobelastingen.”

Brandstoftarieven

Daarentegen zijn de brandstofkosten in Nederland relatief laag. Het brandstoftarief voor dieselauto’s van 61 euro per maand behoort tot de 6 goedkoopste dieseltarieven in Europa. Het maandelijkse tarief voor benzine ligt met 117 euro iets boven het Europese gemiddelde.

Reparatie en onderhoud

Ook de kosten voor reparatie, onderhoud en verzekering zijn in de vergelijking opgenomen. Voor reparatie en onderhoud tellen Zweden met 85 euro het meeste neer. In Nederland, België en Ierland geven autorijders relatief het minste uit aan reparatie en onderhoud. Wel betalen automobilisten in Nederland steeds meer aan verzekeringen.

(Bron: ANP, LeasePlan)

Geef een reactie