datingsites

Marktwaakhond pakt malafide datingsites aan

Veel mensen zoeken tegenwoordig online naar de liefde. Er zijn tal van datingsites die kunnen helpen bij de zoektocht, maar lang niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. Bij verschillende bedrijven achter deze malafide datingsites heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) recent invallen gedaan.

Werkwijze

De ACM zegt niet specifiek om welke datingsites het gaat, maar heeft wel laten weten dat het gaat om sites die hun klanten per bericht laten betalen en waar onder meer veel ouderen actief op zijn. Ook is het volgens de waakhond zo dat deze sites gebruik maken van nep-profielen. Deze nep-profielen sturen nieuwe klanten in het begin veel berichten en proberen hen vervolgens zo lang mogelijk aan de praat te houden. Vragen om verder te praten via een ander kanaal (bijvoorbeeld WhatsApp) worden ontwijkend beantwoord door deze nep-profielen, waardoor de klant moet blijven betalen voor het gebruik van de site. Een ontmoeting zal er nooit komen.

MAX Ombudsman

MAX Ombudsman krijgt ook geregeld klachten binnen over datingsites en relatiebemiddelingsbureaus. Sommige van deze bureaus worden via het internet benaderd door potentiële klanten en komen vervolgens bij hen thuis om een overeenkomst te sluiten. “Deze manier van werken valt onder de wet overeenkomsten gesloten buiten verkoopruimten. Als je iemand thuis ontvangt, je wordt op straat aangesproken of je bent in een ruimte met meer mensen bij elkaar gebracht, dan is er sprake van een bepaalde overrompeling”, zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen hierover in een column over dit onderwerp. Deze wet geeft mensen de kans om binnen 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst kosteloos te annuleren, maar relatiebemiddelingsbureaus nemen het vaak niet zo nauw met deze regel. Zij hanteren bijvoorbeeld een annuleringstermijn van 7 dagen en houden veel geld in als er daadwerkelijk afgezegd wordt.

Gedupeerd?

Bent of kent u iemand die gedupeerd is door een datingsite of relatiebemiddelingsbureau én lid is van MAX? Dan kunt u hierover altijd contact opnemen met MAX Ombudsman. Elke werkdag van 10 tot 12 uur houden zij spreekuur en kunt u hen bereiken via het gratis telefoonnummer 035-677 55 11.

(Bron: ACM, MAX Ombudsman, archief)

Geef een antwoord