Veranderingen per 1 juli 2022

Btw op energie omlaag, pensioenen omhoog en rookmelders verplicht: dit verandert er per 1 juli 2022

Jaarlijks zijn er 2 momenten waarop er een aantal nieuwe wetten en regels van kracht worden. Het 1e moment is rond de jaarwisseling, het 2e moment halverwege het jaar, op 1 juli. Zo ook dit jaar. Hieronder een aantal zaken die per 1 juli 2022 veranderen.

 Rookmelder verplicht

Het is al lang geleden aangekondigd en voor nieuwbouwwoningen is het al sinds 2003 verplicht: de rookmelder. Elke verdieping in huis moet van af 1 juli 2022 voorzien zijn van een  rookmelder. Heeft u er geen, dan riskeert u een boete. De hoogte hiervan verschilt per gemeente, zij verzorgen ook de handhaving.

rookmelder
Lees ook: Nog voor 1 juli een rookmelder aanschaffen? Let dan hierop

Pensioenen gaan omhoog

Voor het eerst sinds jaren verhogen een aantal grote pensioenfondsen per juli de pensioenuitkeringen. Het grootste fonds van Nederland, ABP, geeft gepensioneerden 2,4 procent erbij. Ook het metaalfonds PME heeft een verhoging aangekondigd. Hoewel de verhoging achterblijft op de huidige inflatie, zullen veel pensioengerechtigden blij zijn met de verhoging.

WAO, WW en ZW omhoog

Niet alleen de pensioenen, maar ook de WAO, werkloosheidsuitkering (WW) en ziektewet (ZW) gaan omhoog. De reden is de verhoging van het minimumloon van 1725 naar 1756,20 euro per maand. Het is geen enorme verhoging en compenseert niet de hoge inflatie, maar het is in ieder geval iets.

Brood krijgt een andere naam

Tijgerbrood, oerbrood of passiebrood, het zijn allemaal namen van broden. Maar aan deze naam is niet direct te herleiden wat erin zit. Dat verandert per 1 juli, want dat wordt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood van kracht. Broden dienen vanaf dan namen te hebben die direct duidelijk maken wat erin zit.

Btw op energie van 21 naar 9 procent

In navolging op het verlagen van de energiebelasting in december 2021, volgt nu de volgende stap: het verlagen van de btw. Die gaat per 1 juli van 21 naar 9 procent. Gas en elektriciteit vallen nu nog onder het hoge btw-tarief. Deze 2 aanpassingen zijn bedoeld om de kosten van de energierekening niet te ver te laten stijgen. Deze aanpassing is tijdelijk en voor alsnog van kracht tot eind 2022.

De huren gaan omhoog

Minder goed nieuws voor wie huurt: de huren gaan omhoog. De huurprijzen waren bevroren, maar mogen per 1 juli worden verhoogd met maximaal 3,5 procent per jaar. Wie meer verdient dan bij de woning past, het zogeheten scheef wonen, krijgt mogelijk nog een extra verhoging daar bovenop. Hoeveel meer is afhankelijk van het inkomen.

Gratis naar de Bieb

Voor veel kinderen was het al gratis, maar vanaf 1 juli mogen alle kinderen tot 18 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. In veel gemeenten is dit al aan de orde, maar het is nu ook vastgelegd in de Bibliotheekwet.

Sneller betalen

De betalingstermijn aan MKB’ers gaat van 60 naar 30 dagen. Deze aanpassing was nodig aangezien veel grote bedrijven het geld dat zij verschuldigd waren aan kleinere ondernemers, vaak laat betaalde. Hierdoor kwamen ondernemers in de knel.

Geen sluipreclame meer voor influencers

Ook voor influencers gaat er het een en ander veranderen. Zij laten in hun video’s gericht aan kinderen vaak tegen betaling producten zien. Dat mag niet zomaar meer. Reclame maken voor medische producten wordt zelfs verboden een video’s met politieke informatie of nieuwswaarde mag nooit gesponsord zijn. Aangezien veel influencers hier behoorlijk wat geld mee verdienen, zullen zij dit beslist in hun portemonnee voelen.

Pakket gemist van PostNL voortaan via mail of app

Eerder deze week kwam het nieuws al naar buiten dat PostNL stopt met een briefje door de deur te doen als u niet thuis bent. Het ligt iets genuanceerder, want in een aantal gevallen krijgt u nog wel een briefje door de deur. Dat gaat om de post die valt onder de Universele Postdienst (UPD). Hieronder valt de briefpost (tot 2 kilo), postpakketten tot maximaal 10 kilo en aangetekende post. In deze gevallen blijft PostNL een niet-thuisbriefje in de bus doen. Van overige zendingen wordt u voortaan alleen digitaal op de hoogte gesteld via e-mail of de PostNL-app.

(Bron: NU.nl, RTL Nieuws, Rijksoverheid, archief. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Harry B says:

  De BTW op de gas- en elektriciteitsrekening wordt “tijdelijk” verlaagd en dat in de periode dat de cv of gaskachels niet worden gebruikt omdat het zeker tot aan oktober niet al te koud zal zijn. Het is dus een fopspeen omdat in januari februari maart en soms ook nog in april (vorig jaar zelfs nog in mei) de kachel aan moet. Oh, ja die kachel moet ook aan in oktober, november en december 2022. Maar drie maanden een klein beetje btw verlagen slaat nog steeds nergens op. Had het dan voor een jaar gedaan of nog beter voor altijd. Typisch VVD66 beleid van de regering Kaag 1. Met name ouderen die veel thuis zijn en door hun leeftijd ook kouwelijker zijn worden keihard in het pak genaaid door die walgelijke Rutte en zijn egoïstische rot kliek. Bah!

   Coboo says:

   Ja, helemaal gelijk, allemaal sigaren uit eigen doos. Wat ik niet begrijp.. hoe komt het toch dat ze de grootsten zijn geworden?
   Zijn wij burgers van Nederland dan zo’n stelletje sukkels? Blijkbaar, jammer !
   Het wordt toch wel tijd dat de burgers van Nederland de hand in eigen boezem steken, niet alleen maar wijzen naar den haag want wij zijn den haag! Verantwoordelijkheid nemen en je niet alles aan laten praten. Nadenken over hoe en wat, bij je zelf beginnen dat werkt het beste.

  keesje says:

  DEZE REGERING WEET VAN GEKKENGEIT NIET WAAR WAAR ZE HET GELD VANDAAN MOETEN HALEN , ACH JA KLIMAAT MAAT HE ,NOU KIJK NAAR DUITSLAND DIE HEBBEN AK DIE GEKKENGEIT NIET STIKSTOF < MIJNHEER JETTEN LACH ZICH GEK , WIJ TRAPPEN OVERAL IN , LAATST STUKJE GELEZEN OVER DE SCHAATSER DIE NAAR CANADA IS GEGAAN DAAR HEBBEN NIETS , WIJ ZIJN DE WATJES DIE OVER AL IN MEEGAAN, ZE VERGETEN DATIN 1950 ,10MILJOEN MENSEN WAREN 70 JAAR LATER17,4 DUS NEDERLAND RAAKT OVERBEVOLKT EN IN 1950 HADDEN WE 140.000 AUTO,S NU 70 JAAR LATER 8,9 MILJOEN DUS KOMT ER GELD ALS WAREN BINNEN, DE LICHT RELENING DAT , KEER OVER DE KOP OF MEER ALLEEN AL AAN BELASTTING HOI RING KASSA. JA GELD UIT GEVEN AAN WAARDELOZE DINGEN MAAKT UIT IS TOCH GELD VAN ANDEREN. MAAR ACH DIE BLAUWE STOEL PLAKT HEERLIJK.

  jflane says:

  They rob Peter to pay Paul.