ethyleenoxide

Hoe zit het? Is het gevaarlijk als er ethyleenoxide in uw eten zit?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is het gevaarlijk als er ethyleenoxide in uw eten zit?

Terugroepacties

De laatste tijd is de stof ethyleenoxide veel in het nieuws. Blijkbaar zit er in verschillende producten te veel van deze in potentie kankerverwekkende substantie, wat tot veel terugroepacties heeft geleid. Wie op de site van voedsel- en warenwaakhond NVWA kijkt, stuit op pagina’s vol voedselwaarschuwingen omtrent een te hoog gehalte ethyleenoxide.

Waar zit het in?

Ethyleenoxide is een stof die op meerdere manieren ingezet kan worden. Zo wordt het in sommige landen gebruikt in bestrijdingsmiddelen tegen bacteriën en schimmels, maar binnen de Europese Unie is dit niet toegestaan. Voor producten uit landen waar de stof wel gebruikt mag worden geldt dat er maximaal 0,1 milligram ethyleenoxide per kilogram aanwezig mag zijn. Als de waarde (vermoedelijk) hoger ligt, zoals in 2020 het geval is bij een partij uit India geïmporteerd sesamzaad, kan een bedrijf overgaan op een terugroepactie.
Naast bestrijdingsmiddel, is ethyleenoxide ook aangetroffen in het bindmiddel johannesbroodpitmeel (E-nummer E410). In die hoedanigheid vinden we het bijvoorbeeld terug in crackers, dressings en ijs.

Het gebruik van deze stof bij voedselproductie is niets nieuws en is ook al jaren verboden. In juli 2021 wordt de Europese wetgeving echter herzien, wat vermoedelijk de katalysator is van de berg terugroepacties.

Is het gevaarlijk?

Hoewel de regels niet voor niets zo streng zijn, blijkt het niet meteen een probleem als u iets eet of drinkt waar te veel ethyleenoxide in zit. Voorlichtgsorganisatie Het Voedingscentrum schrijft er het volgende over op de eigen website: “als je een keer iets eet waar meer ethyleenoxide in zit dan is toegestaan, levert dat niet meteen gezondheidsrisico’s op. Maar als je vaak en langdurig grote hoeveelheden van deze stof binnenkrijgt, is dit mogelijk wel schadelijk voor je gezondheid. Vaak en langdurig betekent dat je het meerdere jaren vrijwel dagelijks hebt binnengekregen.”

Wat te doen bij een terugroepactie?

Heeft u een product in huis dat wordt teruggeroepen door een te hoog ethyleenoxide -gehalte? Volg dan altijd het advies van de fabrikant of NVWA op. Als u het product nog niet open heeft gemaakt en het bonnetje nog heeft, dan kunt u teruggaan naar de winkel.

(Bron: NVWA, EU, Voedingscentrum, Radar, NOS, AD)

Geef een reactie