Energietarieven

Energietarieven bij 1 van de 3 grootste leveranciers per 1 juli onverwachts omlaag

Eneco, één van de grote 3 energieleveranciers, verlaagt de energietarieven vanaf 1 juli 2019 onverwachts. Door de zachte winter zijn de gasprijzen gezakt en klanten van Eneco gaan daardoor gemiddeld 133 tot 164 euro minder betalen op jaarbasis. Bij Essent blijven de prijzen gelijk en Vattenfall (Nuon) geeft nog geen prijzen, meldt het AD.

Tariefverlaging per 1 juli

In januari dit jaar zijn de energietarieven flink gestegen, vanwege hogere belasting op energie en een verhoging van de leveringstarieven. De voorspelling voor 2019 is dan ook dat de gemiddelde jaarrekening op 2.074 euro uitkomt, 334 euro meer dan in 2018. Dit tot grote onvrede van veel consumenten en leden van de Tweede Kamer. Nu gaat dat in het geval van Eneco toch minder hoog uitpakken. Het bedrijf verlaagt de tarieven vanaf 1 juli, na januari het enige andere moment in het jaar dat leveranciers hun tarieven wijzigen. Gas gaat met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, stroom met iets meer dan 2 cent per kilowattuur. Het vastrecht voor zowel gas als stroom stijgt wel met 2 euro per maand.

Gemiddeld 133 euro goedkoper

Een gemiddeld huishouden is hierdoor op jaarbasis 133 euro goedkoper uit (bij een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2800 kilowattuur stroom). Diverse prijsvergelijkers hanteren overigens hogere verbruikscijfers. Het voordeel is dan nog groter: bij 1470 kubieke meter gas en 3000 kilowattuur scheelt het een gezin tot 164 euro. De tariefstijging van januari wordt daarmee deels tenietgedaan. Ben Woldring, directeur/oprichter van energievergelijker Gaslicht.com is verbaasd dat bij Essent de tarieven niet dalen. De onderlinge prijsverschillen nemen daardoor behoorlijk toe.

Niet meteen voorschot verlagen

Eneco-klanten die overwegen het voorschot meteen te verlagen, kunnen dat volgens Woldring beter niet doen: “Het energieverbruik ligt in het eerste half jaar altijd het hoogst. Ook zijn de energiebelastingen dit jaar fors hoger dan vorig jaar.” Eneco benadrukt daarnaast dat het weer in de rest van het jaar altijd kan tegenvallen. Het energiebedrijf zal de klanten komende weken informeren over de nieuwe tarieven, die overigens niet gelden voor mensen met een vasteprijscontract. Vattenfall (Nuon) de derde grote leverancier, wil volgens het AD niet vooruitlopen op de nieuwe tarieven en zal hun klanten eerst informeren.

(Bron: ANP, AD)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Moraal van het verhaal: door het gestegen vastrecht en de gestegen energie belasting, gaan de kosten voor zuinige energiegebruikers meer omhoog als voor de energie slurpers. Omdat je pas voordeel hebt bij een gemiddeld verbruik of hoger verbruik. De gebruikers die minder als het gemiddelde verbruiken hebben minder voordeel of zelfs een nadeel. Dit staat lijnrecht op de theorie dat zuinigheid beloond wordt.