E-bike diefstal Poolse sleutel

Diefstal elektrische fietsen explosief gestegen door opkomst Poolse sleutel: hoe kunt u uw e-bike beschermen?

Bezitters van een e-bike moeten op hun tellen passen, waarschuwt de ANWB. Sinds begin 2020 is de diefstal van e-bikes namelijk met 74 procent toegenomen, naar 22.593 in 2022. Deze cijfers hangen samen met de opkomst van de Poolse sleutel. Wat is dit precies? En hoe kunt u uw e-bike beschermen tegen diefstal?

Wat is een Poolse sleutel?

De Poolse sleutel, ook wel power key genoemd, is een soort loper voor fietssloten, van e-bikes en traditionele fietsen. Een ervaren fietsendief duwt hem samen met een moersleutel in het ringslot en kan deze binnen een paar seconden ontgrendelen. Mogelijk heeft u geluk en breekt de Poolse sleutel af, zoals u in onderstaande video van RTV Oost kunt zien (na 1.41). Maar als een dief met zo’n loper uw prijzige e-bike tegenkomt, loopt u uiteraard altijd risico. Maandelijks gaan duizenden gestolen e-bikes de grens over, meestal naar Oost-Europa.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hoe kunt u diefstal van uw e-bike voorkomen?

Volgens de ANWB hebben verschillende fietsfabrikanten geprobeerd om een verbod op de Poolse sleutel te bewerkstelligen. Maar dit blijkt wettelijk gezien niet mogelijk. Dan zit er weinig anders op dan uw e-bikes extra goed te beschermen. Minstens 1 extra slot, het kan alvast uitkomst bieden. In dit artikel vindt u een overzicht van de bekendste soorten sloten voor uw fiets of e-bike. MAX vakantieman geeft u tips om diefstal van uw elektrische fiets te voorkomen.

Maar als uw e-bike veilig aan de ketting staat, kan het altijd nog gebeuren dat fietsendieven met losse onderdelen aan de haal gaan. De accu en het digitale scherm (display) zijn bijvoorbeeld veel geld waard. Heeft u een e-bike met een uit- of afneembare accu, haal die er dan uit als u de fiets heeft gestald. Om helemaal gerust te zijn, kunt u de e-bike in een bewaakte stalling of in een fietskluis zetten. MAX vakantieman gaat hier dieper op in.

elektrische fiets
Lees ook: Uw elektrische fiets voorbereiden op kouder weer? Wij hebben tips

Wat kunt u doen als uw e-bike alsnog wordt gestolen?

U kunt van tevoren al een verzekering afsluiten, voor het geval uw e-bike alsnog wordt gestolen. Ook is het mogelijk om de accu van uw e-bike te verzekeren. Voor een ander elektrisch voertuig, de populaire fatbike, geldt dit in veel gevallen juist niet. Deze snelle fatbike is populair bij jongeren, maar vaak ontbreekt een bijpassende verzekering voor deze doelgroep. Aangezien het risico op ongelukken groot is, zorgt dit vaak voor complexe juridische vraagstukken, zoals Meldpunt uitlegt.

Tot slot zijn er speciale GPS-trackers voor uw elektrische fiets. Als u dit systeem in uw e-bike heeft laten verstoppen, kunt u de fiets na een eventuele diefstal alsnog opsporen. Meldpunt laat in deze reportage zien hoe dit in zijn werk gaat. “We vinden ongeveer 90 procent van de gestolen fietsen terug”, vat Bas Küppers, werkzaam bij het gespecialiseerde bedrijf Tracefy, samen. “En dan brengen we hem terug bij de eigenaar.”

veilig fietsen
Lees ook: Veilig (elektrisch) fietsen? Met deze tips lukt het jong en oud

(Bron: Archief, MAX vakantieman, MAX Meldpunt, ANWB, De Telegraaf, Omroep West. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Henk says:

    Mijn e-bike was gestolen.verzekerd bij ANWB. Moest originele sleutels opsturen. Kreeg te horen dat de slijtage van de sleutel niet in overeenstemming was met de leeftijd van de fiets. Niets vergoed gekregen. Koop liever 2 goede sloten dan geld uit te geven aan een verzekering die toch niets uitkeerd.