elektrische fiets

Uw elektrische fiets voorbereiden op kouder weer? Wij hebben tips

Kouder weer vraagt om wat extra aandacht voor uw elektrische fiets. Want die is niet dol op temperaturen van onder de 10 graden. Dit kunt u doen om uw fiets ook in koudere periodes goed te laten werken. 

Aandacht voor de accu

Kouder weer heeft vooral effect op de accu van uw elektrische fiets. Als de accu te lang in een koude omgeving ligt kan deze diep ontladen, zoals dat heet. In de praktijk betekent dit dat de accu onbruikbaar wordt en u dus een nieuwe moet kopen, legt de ANWB uit op de eigen site. Een nieuwe exemplaar kost al snel een paar 100 euro.

fietsaccu
Lees ook: Tips om de conditie van uw fietsaccu te verbeteren en de levensduur te verlengen

Opbergen

Omdat u dit geld natuurlijk liever in uw zak houdt is het goed om de accu in koudere periodes altijd op te bergen op een droge, warme plek. Tocht het in uw schuur en is het er koud? Neem de accu dan van uw fiets en leg ‘m in huis. Doe dat opbergen overigens nooit als de accu helemaal leeg is. De ANWB adviseert om ‘m eerst voor de helft op te laden voordat u dit doet. Ook dit voorkomt diepontladen.

Als u uw elektrische fiets gebruikt voor woon-werkverkeer doet u er ook goed aan om de accu van de fiets te nemen. U kunt deze in een speciaal ontworpen thermische hoes bewaren zodat de temperatuur regelmatig blijft.

Opladen

Het opladen van de accu doet u in het najaar of winter ook het liefst binnenshuis. Leg de accu niet direct nadat u heeft gefietst aan de lader, maar wacht hier even mee zodat de accu binnen op kan warmen. Meestal is dit binnen een half uur gebeurd.

Minder vermogen

Houd er rekening mee dat de accu in de herfst of winter minder actieradius heeft, ook al springt u er nog zo voorzichtig mee om. Dat komt volgens De Fietsersbond onder andere omdat het dan harder waait en omdat kou direct effect heeft op het vermogen van de accu. Volgens deze bond kan de accu soms maar op halve kracht werken, wat dus betekent dat u er minder kilometers mee kunt fietsen. Kijk hier dus niet vreemd van op, het is volstrekt normaal.

Het is overigens erg belangrijk voor de accu om ook tijdens de wintermaanden gewoon te blijven fietsen. Voel u uiteraard niet verplicht om dit te doen als het sneeuwt, hagelt of ijzelt, maar er zit altijd wel een mooiere dag tussen waarop u even een stukje kunt fietsen. Als u de hele winter niet fietst kan de kwaliteit van de accu achteruit gaan en dat wilt u natuurlijk niet.

e-bike
Lees ook: Waarom bestaan er zoveel verschillende accu’s voor de elektrische fiets?

De rest van de elektrische fiets

Ook de rest van uw fiets heeft baat bij een controle in koudere tijden. Zo kan de remkabel vastvriezen als de temperatuur onder de 0 duikt en er vocht in uw remmen zit. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Om er zeker van te zijn dat uw fiets goed wordt nagelopen kunt u deze het best naar de fietsenmaker brengen.

Dit kunt u zelf

De fietsenmaker is de aangewezen persoon voor de lastige klusjes, maar u kunt zelf ook wat doen. Zo kunt u het frame een goede schoonmaakbeurt geven en controleren of alle moertjes en bouten nog goed vast zitten. Als dat niet zo is kunt u ze aandraaien en er meteen een beetje vaseline op smeren, zodat ze niet vastroesten.

Mensen zonder elektronische fiets doen er overigens ook goed aan om hun fiets te laten controleren als het buiten kouder is.

(Bron: ANWB, De Fietsersbond, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Rien6 says:

    Dat geld ook voor de accu van uw auto,als je die zeldzaam gebruikt

    Monivato says:

    Ook voor de accu’s van scootmobielen geldt dit alleen kun je de accu’s niet loskoppelen dus als het kan de scootmobiel ook niet te koud stallen. Want de actieradius wordt enorm beperkt door de kou.