fietsdiefstal

Fietsdiefstal voorkomen en uw fiets beter op slot zetten

Fietsdiefstal van gewone fietsen is de afgelopen jaren afgenomen, maar die van e-bikes juist enorm toegenomen. Het is dus zaak u hier goed tegen te beschermen. Wij hebben tips verzameld om uw fiets goed op slot te zetten en diefstal te voorkomen.

Gebruik niet 1, maar 2 sloten

Door alleen het slot van de fiets zelf of enkel een slot op een wiel te gebruiken maakt u het fietsendieven zeker niet moeilijk genoeg. Plaats daarom 2 sloten, waarvan u er 1 op uw wiel zet en de andere op uw frame. Zet die van uw frame vast aan iets in de omgeving, bijvoorbeeld een paal of brugleuning. Dan kan uw fiets niet zomaar opgepakt en ergens anders opengebroken worden.

Soorten fietssloten

Er zijn veel verschillende soorten fietssloten op de markt. Laat uw keuze afhangen van waarvoor u het slot precies wilt gebruiken en waar u het beste mee overweg kunt. U kunt onder andere kiezen uit:

 • Ringslot: dit slot is vaak al standaard op een fiets aangebracht. Het zit op het achterframe en zo kunt u uw fiets altijd snel op slot zetten.
 • Kabelslot: dit is een rekbaar slot, waar u meestal meerdere fietsen mee op slot kunt zetten. Ze hebben als nadeel dat ze wat minder sterk zijn dan andere sloten.
 • Kettingslot: een kettingslot is een dikke ketting met een hangslot eraan. Het is sterk en flexibel, maar kan soms wel uw fiets beschadigen, dus kies voor een exemplaar met een omhulsel eromheen.
 • Beugelslot: dit slot bestaat uit 2 delen, de beugel, die U-vormig is en een staaf. Het is gemaakt van gehard staal en biedt een goede beveiliging.
 • Vouwslot: dit slot bestaat uit een stalen beugel en is erg sterk. Het is niet flexibel, maar kan wel opgevouwen worden en is daardoor makkelijker mee te nemen.

Zo gebruikt u fietssloten zo optimaal mogelijk

Bevestig een ketting- of kabelslot hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt namelijk het gebruik van een betonschaar. En doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond worden gebruikt bij het breken van een slot. Een beugelslot kunt u juist het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.

aankoop e-bike
Lees ook: Op deze extra kosten moet u rekenen bij de koop van een e-bike (en bespaartips)

ART-keurmerk

Let bij de koop van een fietsslot op of het een ART-keurmerk heeft. Dan bent u ervan verzekerd dat u een goed slot heeft. Ook is het voor veel fietsverzekeraars een vereiste. Sommige verzekeraars stellen ook eisen aan de soort ART-kwalificatie. Zoals ART2 of ART3. Des te hoger het nummer, des te beter (en vaak duurder en zwaarder) is de bescherming. Op de website van Stichting ART kunt u controleren of u een goed slot heeft.

Fietsdiefstal thuis voorkomen

Buiten een goed slot zijn er meer dingen die u kunt doen om fietsdiefstal te voorkomen. Heeft u de beschikking over een afgesloten ruimte, zoals een berging of schuur, zet uw fiets dan altijd achter gesloten deuren. Zeker in het geval van een elektrische fiets schrikt dit ook niet altijd afdoende af, dus zet de fiets ook in de afgesloten ruimte vast en op slot. Met bijvoorbeeld een muuranker of beugels met anti-inbraakschroeven. Is uw elektrische fiets voorzien van de mogelijkheid die met behulp van een pincode op slot te zetten, gebruik die dan ook zeker.

Kies de plek waar u uw fiets stalt zorgvuldig uit

Om de kans op diefstal van uw fiets te verkleinen, is de plek waar u uw fiets neerzet belangrijk. Woonwijken, winkel- en stationsgebied zijn bijvoorbeeld erg in trek bij fietsendieven. Er worden daar meer fietsen gestolen dan in andere gebieden. Het is veiliger om uw fiets in een bewaakte fietsenstalling te stallen. Op deze website vindt u alle bewaakte fietsenstallingen in Nederland. Geen 1 bij u in de buurt? Zorg er dan voor dat uw fiets altijd in het zicht en op een goed verlichte plek staat. Fietsendieven houden namelijk niet van pottenkijkers.

Aandachtspunten bij fietsdiefstal

Door het merk, model en framenummer van uw fiets te noteren en die bij de aankoopbon te bewaren, heeft u die gegevens meteen bij de hand als u ze nodig heeft voor een aangifte van diefstal. Fotograferen kan ook en dan kunt u ook meteen aantonen om welke fiets het gaat. Beveilig uw fiets eventueel met een GPS-tracker. Dan kunt u zien waar hij is, als hij gestolen wordt. Er zijn ook fietsverzekeringen met een track-and-trace-systeem. Na een eventuele diefstal worden ze dan zo snel mogelijk opgespoord.

(Bron: archief, 123fietsen.nl, AD, ANWB, Stichting ART, Politie.nl, fietslot.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  2147 says:

  Vraag wij hebben een e.bike merk rih. Met goed slot. Tevens met een extra stalen kabel die in het slot mee op slot kan.
  Nu is mijn vraag.. heeft deze extra kabel dan nog wel effect?

  Is er van elk merk fiets een loper?

  Als extra beveiliging Bij dit merk fiets kan je verder niks zonder de bijbehorende display omdat die een geregistreerd nummer heeft.

  Uw antwoord met belangstelling tegemoet ziende, groeten van Janny Hoekstra, Leeuwarden

   MAX Vandaag says:

   Beste Janny Hoekstra, bedankt voor uw reactie. Uw RIH dealer kan u waarschijnlijk het beste informeren over de werking van de extra kabel en of er lopers in omloop zijn. Maar u kunt uw fiets eventueel extra beschermen met bijvoorbeeld een kettingslot om het frame, waarmee u hem aan iets in de omgeving vastlegt.

  pk49 says:

  ik heb al ruim 10 jaren een efiets en al die tijd parkeer ik de efiets overal en toch is het nooit megenomen. Ik heb een electronische alarm van een chinese internetwinkel op de efiets gemonteerd. Als iemand aan de fiets komt, gaat een doordringend alarm af en dan laat je als fietsendief de fiets wel los, want iedereen uit de omgeving kijkt op. Met een cijfercode zet je de alarm af en aan. En je kunt de sensitiviteit afstellen,zodat het niet afgaat bij een flinke windvlaag. Mocht ooit iemand aan je fiets hebben gezeten tijdens jouw afwezigheid, dan geeft de alarm een extra seintje.

  pierewiet says:

  Het zou mooi zijn als ze alle fietsenrekken aanpassen met een beugel. Deze zijn er en je kan je fiets er prima aan vast zetten met b.v. een ketting slot