Cybercriminelen hebben het voorzien op mobiele telefoons

Onze mobiele telefoon gebruiken we al lang niet meer alleen om te bellen. We mailen, internetbankieren en doen online aankopen vanaf onze telefoon. Cybercriminelen weten dat en dus heeft ook de digitale criminaliteit onze mobieltjes gevonden. Europol waarschuwt: “mobiele malware is een serieus probleem.”

Malware

Cybercriminaliteit was tot op heden vooral gericht op computers door phishing, whaling, malware en ransomware . Inmiddels hebben deze criminelen ook de weg naar onze mobiele telefoons weten te vinden.  Er is malware in omloop die telefoons over kunnen nemen. Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software zoals virussen. Het doel van malware: de computer of telefoon beschadigen, privacygevoelige informatie onderscheppen, advertenties tonen of de controle van de pc of het toestel overnemen. Europol zegt dat in zeker 14 landen deze malware is opgedoken. In Nederland is, tot zover bekend, dit nog niet gebeurd.

Beveiliging

De meeste computers zijn tegenwoordig voorzien van een anti-virusprogramma. Dit geldt niet voor alle mobiele telefoons. Naar schatting loopt ruim driekwart van de mobiele telefoongebruikers in Nederland onbeschermd rond. Vooral openbare wifi-netwerken zijn een probleem. Criminelen hebben hier vrij spel.

Tips:

  • Voorzie uw telefoon van een virusscanner. Vraag eventueel bij uw provider hoe u dit moet doen
  • Beveilig uw telefoon met een sterkwachtwoord
  • Controleer of u op een veilig Wifi-netwerk zit. Sommige openbare wifi-netwerken zijn onvoldoende beveiligd. Schakel dan liever over naar uw 3G of 4G netwerk
  • Doe niet aan internetbankieren op openbare netwerken
  • Pas op met Bluetooth. Veel mensen hebben bluetooth automatisch aan staan. Door deze verbinding sporen criminelen eenvoudig uw telefoon op.
  • Wees alert bij het accepteren van de voorwaarden als u een nieuwe app installeert

Cybercriminelen hebben het nog steeds het meest voorzien op computers. Maar door de populariteit van de smartphone lijkt het een logisch gevolg dat criminelen de aandacht verleggen. “Beveilig uw telefoon goed”, aldus Europol.

(Bron: Trouw/RTL Nieuws)

Geef een reactie