Duur 09:45
Gepubliceerd op 5 april 2022

Maak het oplichters niet te makkelijk: zo wapent u zich tegen criminelen

Ook in 2022 staat de maand april in het teken van senioren & veiligheid. Op 5 april start de campagne ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Waarbij aandacht wordt besteed aan 4 verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden: phishing, spoofing, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en babbeltrucs.

Oplichters maken gebruik van situatie

De politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude fors toegenomen. Hierbij worden mensen bijvoorbeeld via een bekende – die op zijn beurt gehackt is – via WhatsApp gevraagd snel geld over te maken. Maar ook spoofing (waarbij iemand zich bijvoorbeeld voordoet als bankmedewerker om aan privégegevens te komen), babbeltrucs (aan de deur) en phishing (waarbij via een link in een email of sms toegang wordt verkregen tot een computer) nemen steeds meer toe.

Slachtoffer worden van deze vaak gewiekste oplichters kan iedereen overkomen. Ook ouderen. Via de campagne worden concrete handvatten gegeven om u weerbaarder te maken tegen oplichters. Wanneer u toch slachtoffer wordt, is het belangrijk om aangifte te doen en de gebeurtenis bespreekbaar te maken. Ook hiervoor geeft de campagne tips.

Programma van de campagne

Elke week staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit:

Voorlichtingsfilmpjes

Via de website maakhetzeniettemakkelijk.nl en social media kanalen van het ministerie van Justitie en Veiligheid en betrokken partijen worden wekelijks nieuwe voorlichtingsfilmpjes geplaatst. Er wordt ook rekening gehouden met het verspreiden van informatie via niet-digitale kanalen, zoals via de magazines van de ouderenbonden KBO-PCOB, ANBO, Seniorweb en KBO-Brabant en informatieposters voor gemeenten.

Op de website van MAX Vandaag besteden we ook regelmatig aandacht aan cyberveiligheid. Zo plaatsen we elke maand nieuwe digitips, over onder andere phising en vindt u informatie over spoofing, hulpvraagfraude en babbeltrucs.

Politieagent Sybren van der Velden is dinsdag 5 april 2022 bij Tijd voor MAX om over dit onderwerp te praten. Om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: maakhetzeniettemakkelijk.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie