bedwants

Bedwantsen bestrijden? Let goed op welk bedrijf u inschakelt

Wie bedwantsen heeft kan meestal niets anders dan een professionele bestrijder in de arm nemen. Mensen die zich genoodzaakt zien om zo’n bedrijf te bellen doen er goed aan om zich vooral goed te informeren. Er zijn bestrijders actief die meer dan de hoofdprijs vragen voor hun diensten, waarschuwt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

Oplichting

Volgens het KAD hebben deze bestrijders het vooral voorzien op oudere, kwetsbare mensen. Zij worden door de bedrijven soms voor duizenden euro’s opgelicht, terwijl het soms niet eens zeker is of de behandeling daadwerkelijk nodig is. In het Algemeen Dagblad beschrijft KAD-directeur een recent geval van een mevrouw van 78 en een 82-jarige man die denken bedwantsen te hebben. “De bestrijders kwamen langs met een hond. Honden kunnen inderdaad bedwantsen ruiken, maar als een hond aanslaat, is het niet meer dan een indicatie dat er bedwantsen kunnen zijn. Het werkt net als met drugshonden: als die drugs ruiken, moet je de drugs nog wel vinden. Dus je moet ook gewoon een wants vinden voor je zeker weet dat ze er zijn.”

De kamer van de oudere mensen wordt vervolgens korte tijd op 45 graden verwarmd, een temperatuur die wantsen niet overleven. Vervolgens wordt de mensen wijsgemaakt dat de diertjes zijn verplaatst naar een andere kamers, waardoor het noodzakelijk is om die ook te behandelen. De eindafrekening? Een getal met 4 cijfers.

Hoe vindt u een betrouwbare bestrijder?

In principe kan iedereen die dit wil een cursus tot bedwantsen bestrijden volgen en aan de slag gaan. Er zijn daarom ook heel veel ongediertebestrijders actief in ons land. Hoe u er een betrouwbare partij uit pikt? Allereerst is het volgens KAD-directeur Bastiaan van Meerburg erg belangrijk dat u zelf bedwantsen heeft waargenomen voordat u een bedrijf in de hand neemt. “Als u niet zeker weet of het een bedwants is, kunt u het diertje altijd opsturen naar ons of naar de GGZ”, zegt hij. Als u zeker weet dat u bedwantsen heeft, kunt u een offerte opvragen bij een gerenommeerd bedrijf. Het is nooit helemaal zeker te zeggen of het bedrijf dat u kiest helemaal betrouwbaar is, maar kies voor de veiligheid altijd voor een bestrijder die is aangesloten bij Platform Plaagdierbeheersing Nederland (PLAN) of de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagment Bedrijven (NVPB).

Over bedwantsen

Bedwantsen zijn hardnekkige beestjes die zich ophouden in huis. De bedwants voedt zich met menselijke bloed en verstopt zich overdag op allerlei plekken in huis. Als het ‘slachtoffer’naar bed gaat, komt de wants tevoorschijn en bijt de mens. Hierdoor veroorzaken zij rode, jeukende bultjes die verder ongevaarlijk zijn. Hoewel e wants dus geen gezondheidsgevaar vormt, is het dus wel erg lastig om de wantsen zelf weg te krijgen. Hier heeft u dus in 9 van de 10 gevallen een professionele bestrijder voor nodig.

Meer weten over de bedwants? Wij hebben verschillende artikelen geschreven over dit onderwerp. Zo vertellen wij u waar zij zich het liefst verstoppen en leggen wij uit wat het verband is tussen vakantie en bedwantsen.

(Bron: De Stentor)

Geef een reactie