bedwantsen

Dit zijn de favoriete verstopplekken van bedwantsen

Bedwantsen zijn vervelende beestjes die zich vooral in en rondom het bed ophouden, maar wist u dat deze diertjes ook prima kunnen overleven op andere plekken in huis? Het is daarom raadzaam om ook de volgende plekken te controleren als u vermoedt dat u bedwantsen heeft.

Bedwantsen, hardnekkige diertjes

Wij hebben op MAX vandaag al vaker geschreven over de bedwants. Niet zo gek ook, want deze diertjes kunnen erg vervelend zijn. Zij bijten mensen tijdens hun slaap en veroorzaken zo jeukende, rode bultjes. Wie niet snel in actie komt, heeft al snel een hele familie bedwantsen in huis. Omdat de diertjes erg hardnekkig zijn, moet er vaak een gespecialiseerd bedrijf aan te pas komen om ze weg te krijgen.

Achter het behang

De favoriete plek van bedwantsen is natuurlijk het bed, maar ook de rest van de slaapkamer bevalt de wantsen prima. Overdag verstoppen zij zich vaak in de buurt van het bed, wat betekent dat zij zich ook kunnen ophouden tussen de plinten of – als u dat heeft- achter het behang. Als het ‘slachtoffer’ naar bed gaat, komen de wantsen achter het behang en de plinten vandaan.

In de (kleding) kast

Een andere favoriete verstopplek voor bedwantsen is de kast. Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden. Ook in het geval van beddengoed en theedoeken is dit een goed idee en moet u de kast grondig schoonmaken.

Tussen de boeken

Naast de kasten en het behang, zijn ook boeken populair onder bedwantsen. Zij verstoppen zich er graag in. Vooral oudere exemplaren met een stoffen kaft zijn favoriet bij de diertjes. Als u zo’n boek naast u bed heeft liggen en deze vervolgens verplaatst naar de boekenkast in uw woonkamer, is de kans groot dat de wantsen zich vanzelf verplaatsen zijn de andere exemplaren.

In stopcontacten

Ook stopcontacten worden vaak gebruikt door bedwantsen. De gaatjes die erin zitten, zijn fantastische onderkomens. Ze kunnen er makkelijk in en uit, waardoor zij snel op hun ‘prooi’ af kunnen gaan als deze in de buurt is.

De bank en stoelen

Wie niet weet dat er bedwantsen in huis zijn, kan deze diertjes ongemerkt door het hele huis verplaatsen. Zo ook naar de bank of stoffen stoelen. Stel, u heeft bedwantsen in huis en deze zitten ook in uw kledingkast. Als u dan iets aantrekt uit deze kans en daarmee op de bank of een stoel gaat zitten, is de kans aanwezig dat deze beestjes zich ook hier in nestelen. Als dit zo is, moet u in bijna alle gevallen een gespecialiseerd bedrijf inhuren om ze te laten verwijderen.

In vloerbedekking of tapijt

Bedwantsen kunnen ook goed overleven op tapijten of de vloerbedekking. De vloerbedekking is mogelijk de vervelendste plek waar deze beestjes zich kunnen ophouden, zeker als u vloerbedekking in uw hele huis heeft liggen. Goed stofzuigen is meestal niet genoeg, want de diertjes kunnen zich goed vastklampen. Daarom is het mogelijk nodig om een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen die ze voor u verwijderd.

Jaar zonder eten

Naast de bovengenoemde plekken, zijn er nog veel meer locaties in huis waar bedwantsen zich kunnen ophouden. Hoewel het carnivoren zijn, kunnen de diertjes  een jaar overleven zonder te eten. Zodoende kunnen zij op alle mogelijke oppervlaktes overleven, zolang het er maar niet te koud of te warm is. “Ze zijn kampioen overleven”, aldus bioloog Albert Weijman, van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen tegen dagblad Trouw.

 Voorkom bedwantsen

Na het lezen van dit artikel wilt u natuurlijk voorkomen dat u bedwantsen in uw huis krijgt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door op vakantie altijd goed de bedden te controleren. Als het matras, het behang of de lakens om het matras heen kleine zwarte stipjes bevatten, kan het zijn dat er bedwantsen in uw bed aanwezig zijn. De zwarte puntjes zijn uitwerpselen van de wantsen. Ook kleine bloedvlekjes op matras of lakens kunnen duiden op bedwantsen. Dat laatste geeft overigens ook aan dat het hotel uw lakens niet heeft verschoond.

Daarnaast is het verstandig om op een vakantie-accommodatie nooit uw bagage op de grond te laten liggen. leg het in plaats daarvan op een bagagerek. Zet dit rek niet tegen de muur aan en houd uw tas of koffer gesloten. Pak na thuiskomst uw bagage buiten uit en was alles wat erin zit -indien mogelijk- op 60 graden. Schrob vervolgens de tas of koffer goed schoon. Besteed hierbij extra aandacht aan de naden, want daar houden bedwantsen zich het liefst op.

Ook in tweedehands spullen kunnen bedwantsen zitten. Controleer deze daarom altijd goed en was indien mogelijk op 60 graden.

Bedwantsen zijn overigens niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Ze brengen voor zover bekend geen ziektes over en veroorzaken ‘alleen’ jeukende bultjes.

(Bron: RIVM, Libelle, Trouw, archief, WUR, rentokil)

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Bregje says:

  Hartelijk bedankt voor dit artikel! Ik zal er zeker oplettend zijn indien ik ergens in mijn huis bedwantsen constateer. Dat ze zelfs tussen boeken en in stopcontacten kunnen voorkomen is toch wel verbazingwekkend. En kunnen deze beestjes echt een jaar zonder voeding overleven? Klinkt bijna ongelooflijk, deze hardnekkige diertjes.
  Bregje

 2. Mieske says:

  Maar als ik dit zo lees, kan ik me niet voorstellen dat er huizen zijn die géén bedwantsen herbergen. een goede remedie voor schone matrassen is de matras bestuiven/poederen met baking soda, oftewel natriumbicarbonaat.
  Een poosje in laten trekken en dan het bed stofzuigen. Maar ja als ze door het hele huis kunnen zitten……………

 3. Willem de Graaf says:

  Zijn er bestrijdingsmiddelen voor .Of is er een bepaalde manier om ze te verwijderen

 4. NicoV says:

  Groot probleem bij bedwantsen is de onzekerheid of je ze nu wel of niet hebt. Ze kunnen zich zo goed verstoppen dat je, zeker wanneer er maar enkele exemplaren zijn, ze niet vindt. Nog weinig bekend is de toepassing van honden die zijn getraind om bedwantsen op te sporen. Honden hebben een goed ontwikkelde neus die op de lucht van de bedwants wordt getraind. Let er wel op dat de geleider van de hond de bedwants ook moet aantonen wanneer de hond een plek aanwijst. Ga dus nooit alleen op de aanwijzing van de hond af. Meer informatie hierover is te vinden op de website van bedwantsinbeeld.nl

 5. Johannad says:

  Na thuiskomst je bagage buiten uitpakken?? Al meerdere malen in het donker en (stromende) regen thuis gekomen… En onze bad- en zomerkleding overleeft een 60° was niet. Als er beter uitvoerbare tips zijn (behalve je koffer locatie in je accommodatie), dan zie ik die graag. Verder lijkt het mij vrijwel onmogelijk, na het lezen van bovenstaande, om ze thuis te vinden e/o te bestrijden.