Afschaffing roamingkosten buitenland vertraagd

Het plan om roamingkosten voor het buitenland af te schaffen heeft flinke vertraging opgelopen. De tarieven voor mobiel bellen, sms’en en internetten in het buitenland worden pas in 2016 verlaagd en in 2017 afgeschaft. Dit terwijl het Europees Parlement en de Europese Commissie al in 2014 voorstelden om de roamingkosten af te schaffen.

Teleurstelling

Het eerdere voorstel van de Europese Raad om roamingkosten pas in 2018 af te schaffen, is door handtekeningenacties van diverse Europese consumentenorganisaties van tafel. Het compromis dat is gesloten blijft echter een teleurstelling voor de consument. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Het in stand houden van de roamingkosten tot juni 2017 houdt het gebruik van een mobiele telefoon binnen de Europese Unie voorlopig nodeloos ingewikkeld.”

Bellen in het buitenland

De MAX Ombudsman zocht uit wat roamingkosten precies zijn. Wanneer u uw mobiele telefoon in het buitenland gebruikt, dan maakt u gebruik van het netwerk van de telecomaanbieder in het buitenland. De buitenlandse aanbieder rekent hiervoor een vergoeding aan uw Nederlandse aanbieder. Uw provider rekent die vergoeding vervolgens weer aan u door. Dit wordt roaming genoemd en de kosten vindt u terug op uw factuur. Houd er rekening mee dat deze kosten bovenop uw normale maandbedrag komen en dat u uw normale internetbundel niet kunt gebruiken.

De voorwaarden voor bellen in het buitenland zijn dus nog altijd anders dan in Nederland. Een handig overzicht vindt u op de website van de Consumentenbond.

Bent u weleens onaangenaam verrast door en hoge telefoonrekening na een bezoek aan het buitenland?

Geef een antwoord