contactloos betalen

Digitip: hoe werkt het om contactloos te betalen?

Contactloos betalen met de bankpas of smartphone is een fluitje van een cent. Houd de kaart of de telefoon in de buurt van de betaalautomaat, en klaar! Contactloos betalen is trouwens net zo veilig als een normale pinbetaling.

Contactloos pinnen

Betalen zonder contact klinkt onpersoonlijk en anoniem. Maar het woord ‘contactloos’ houdt alleen in dat er geen aanraking hoeft plaats te vinden tijdens het betalen. De bankpas hoeft dus niet in de betaalautomaat gestoken te worden. Aan de zijkant of bovenkant van betaalautomaten zit namelijk een contactloze lezer. Houd de bankpas (of smartphone) met NFC-chip daar maximaal 5 centimeter vandaan. Dan leest het apparaat de chip uit. De automaat weet van welke bankrekening het verschuldigde bedrag moet worden afgehaald. Sommige ondernemers hebben ook mobiele betaalapparaten. Waarmee u eenvoudig een bestelling in het café of een portie kibbeling op de markt afrekent.

Contactloos betalen telefoon

Veel telefoons hebben een NFC-chip, vaak aan de achterzijde van het toestel. Daarom kunt u ook contactloos betalen met de smartphone. Houd het toestel dicht bij de betaalautomaat (ongeveer 5 cm) en binnen enkele seconden is de betaling verwerkt. De betaling verloopt op Android-telefoons via de app van de bank. Op iPhones rekent u af via Apple Pay. Banken zoals ING, ABN Amro, Rabobank, Bunq en Knab ondersteunen Apple Pay. Op alle smartphones moet contactloos betalen wel eerst worden geactiveerd. Op de site of in de app van uw bank kunt u lezen hoe dat werkt.

Waar contactloos betalen?

Bankpassen en betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen, hebben een speciaal logo (zie hieronder). Op geschikte bankpassen staan alleen de 4 boogjes van het plaatje.

contactloos betalenVeiligheid contactloos betalen

Contactloos betalen is heel veilig. Bedragen tot 50 euro kunt u afrekenen zonder dat er om een pincode wordt gevraagd. Maar bij grotere bedragen moet u altijd een pincode intoetsen. En ter beveiliging wordt na elke 100 euro (bij elkaar opgeteld) aan contactloze betalingen ook om code gevraagd. Raakt u de betaalpas kwijt of wordt deze gestolen, dan is het natuurlijk mogelijk dat anderen deze gebruiken voor kleine betalingen. In dat geval vergoedt de bank de schade en is er geen eigen risico. Verhalen over fraudeurs die via de contactloze betaalmogelijkheid geld afhandig maken zijn pure bangmakerij. In de praktijk komt dat niet voor.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie