Maestro V-Pay betaalkaarten

Van Maestro en V-Pay naar Debit Mastercard en Visa Debit: wat moet u weten over de nieuwe betaalpassen?

Betaalpassen met het kaartmerk Maestro en V-Pay gaan op korte termijn verdwijnen in Nederland. De Debit Mastercard en Visa Debit zullen hun plek innemen. Wanneer u al kunt afrekenen met deze nieuwe betaalpassen, hangt af van de bank waar u klant bent. Wat moet u verder weten over deze overgang?

Waarom komen er nieuwe betaalpassen?

Het vervangen van de betaalpassen maakt deel uit van het Project DCA (Debit Card Acceptance), waar u op de website van Betaalvereniging Nederland meer over kunt lezen. Zoals de Engelstalige naam doet vermoeden, is de overstap naar de nieuwe betaalpassen vooral gericht op de internationale markt. De huidige betaalpassen van Maestro en V-Pay werken vaak niet in internetwinkels of in landen buiten Europa. Maar met Visa Debit en Debit Mastercard is dit wel mogelijk. Daarnaast hebben deze nieuwe kaarten eigentijdsere beveiligingstechnologie, om uw gegevens beter te kunnen beschermen.

Welke banken doen al mee? En welke nog niet?

Mastercard is al gestopt met de uitgifte van Maestro-passen, al kunt u hier binnen Europa nog steeds mee betalen (mits de kaart nog geldig is). Wanneer u de nieuwe betaalpas ontvangt, is voor iedereen anders. De grootste banken van Nederland, ING, ABN Amro en Rabobank beginnen naar verwachting in de loop van 2024 met de introductie van de nieuwe passen. Klanten van kleinere banken, bijvoorbeeld Knab en Triodos, kunnen al wel betalen met Master Debitcard en Visa Debit. Let op: het gaat om vernieuwde betaalpassen, niet om creditcards. Zorg dus dat u voldoende saldo op uw betaalrekening heeft staan.

Geldmaat geldautomaten
Lees ook: Storingen bij geldautomaten vaak voorkomend probleem: wat kunt u dan doen?

Wat moet u hier als consument voor doen?

Voor u is het een kwestie van afwachten totdat uw bank u informeert. De bank geeft namelijk door wanneer u een nieuwe betaalpas krijgt en wat u met de oude pas moet doen. Zodra u een nieuwe pas heeft, moet u eerst een ‘insteekbetaling’ met uw pincode doen. Probeer bijvoorbeeld eerst contant geld op te nemen bij een pinautomaat, waar u uw betaalpas in moet steken en uw code in moet toetsen. Als dat eenmaal is gelukt, is uw betaalpas geactiveerd en kunt u ook contactloos betalen. Ook is het mogelijk om de betaalpas aan uw smartphone te koppelen. In dit artikel leggen we uit hoe u dat doet.

Kunt u in de winkel al met de nieuwe betaalpassen betalen?

In de meeste winkels kunt u al betalen met Master Debitcard of Visa Debit, mits u de kaart dus heeft geactiveerd. De meeste pinautomaten voeren namelijk een automatische software-update door. Als een winkel ook creditcards accepteert, zou dat sowieso geen problemen op moeten leveren. Maar er zijn in Nederland ook pinautomaten in omloop, zoals de Verifone Vx570, waarbij de nieuwe kaarten (nog) niet werken. In november 2023 heeft Triodos een aantal klachten ontvangen van klanten, die niet met hun nieuwe kaart hebben kunnen betalen. Winkeliers met dit soort verouderde pinapparatuur krijgen bericht van hun bank of pindienstverlener.

Met contant geld betalen
Lees ook: Patrick Wessels: ‘Waarom contant geld niet mag verdwijnen’

(Bron: Archief, Betaalvereniging Nederland, Mastercard, Visa, RTL Z, Banken.nl, Pindirect.nl. Foto: BartTa/Shutterstock)

Geef een reactie