Let op: vervalste medicijnen in omloop

Pijnstillers, afslankmiddelen, seksgerelateerde middelen en slaap- en kalmeringsmiddelen worden steeds vaker online gekocht. Maar zonder het te weten koopt u vervalste medicijnen. Om hiervoor te waarschuwen start het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn (VWS) dinsdag 10 mei 2016 de campagne Echt of nep?

Ernstige gevolgen

Illegale webwinkels en vervalste medicijnen zijn steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Daar dreigt een groot gevaar, want vervalste medicijnen kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Uit onderzoek door het Ministerie van VWS blijkt dat mensen vaak geen goed beeld hebben van de mogelijke gevaren die spelen bij het online kopen van medicijnen.

Veiligheidskenmerken

De campagne Echt of nep? maakt onderdeel uit van een brede en doorlopende aanpak van vervalste medicijnen. Zo wordt het verplicht om veiligheidskenmerken op te nemen op de verpakking van receptgeneesmiddelen.

Aanbiedersmedicijnen.nl

Online winkels die medicijnen verkopen zijn sinds juli 2015 verplicht om dit te melden bij de overheid. Wordt de verkoop goedgekeurd, dan krijgen zij een logo op de site. Door op het logo te klikken komt u terecht op de website van de overheid. Hier kunt u controleren of de aanbieder goedgekeurd is.

Hoe goed kunt u echte en nep medicijnen uit elkaar houden? Op de website Echt of nep? kunt u meedoen aan een quiz.

Geef een antwoord