Duur 03:10
Gepubliceerd op 7 april 2016

Deel 6: Fietskleding

Wat moet u nu eigenlijk aan op de fiets? Voor een lange tocht is het in ieder geval belangrijk om speciale fietskleding aan te schaffen. Dat kan op verschillende websites, maar beter is om de eerste keer toch naar een gespecialiseerde wielerzaak te gaan om de kleding te passen.

Fietsbroek met zeem

Het belangrijkste kledingstuk van een wielrenner is de fietsbroek met zeem en bretels. Als u veel kilometers maakt wilt u geen blessures aan u zitvlak krijgen. Daar helpt een zeem bij. Tevens is het belangrijk om een broek met bretels aan te schaffen. Deze zorgen ervoor dat de broek en dus de zeem op z’n plek blijft en niet gaat schuiven. Anders zijn de irritaties nog steeds aanwezig. Ten slotte moet u bij een fietsbroek geen ondergoed gebruiken!

Ondershirt en fietsshirt

Boven uw fietsbroek draagt u een ondershirt en een fietsshirt met zakken op de rug. Hier kunt u eten, geld, telefoon en andere spulletjes in bewaren. Een ondershirt is er in drie soorten. Een thermoshirt zorgt dat u lekker warm blijft in de winter. Die zijn er ook met een windstopper erin verwerkt, waardoor koude wind geen kans heeft om op uw borst te blazen. Met heel erg warm weer trekken sommige mensen helemaal geen ondershirt aan, maar toch is het verstandig om dit wel te doen. Het zweet wordt door een ondershirt namelijk van uw lichaam afgevoerd en aan de buitenlucht gegeven. Hierdoor blijft u koel en droog. Voor heel warm weer zijn er speciale ondershirts met een gaasstructuur.

Arm- en beenstukken

Uw fietsoutfit is helemaal compleet als u voor de koude dagen een shirt met lange mouwen en fleecestof aan de binnenkant aanschaft. U kunt echter ook overwegen om arm- en beenstukken aan te schaffen. Deze kledingstukken kunt u aandoen wanneer het nog koud is, maar als het later op de dag warmer wordt rolt u ze op en kunt u met blote armen en benen uw tocht vervolgen. Erg handig!

Helm

Ten slotte moet u absoluut niet vergeten een helm aan te schaffen. Denk hierbij goed aan de pasvorm en aan de riempjes waarmee u de helm vastmaakt. Deze mogen niet te los zitten, omdat de helm anders af kan vallen. Zorg er dus voor dat de helm strak op uw hoofd zit en dat de riempjes nauw aansluiten rond uw gezicht. Laat u hiervoor de eerste keer goed adviseren in een gespecialiseerde wielerzaak.

Naast deze basis kledingstukken kunt u nog denken aan speciale fietssokken, een windstopper, regenjasje en fietshandschoentjes. In het volgende deel gaat Flavio het hebben over voeding: wat kunt u het beste eten en drinken als u gaat fietsen? Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer