Duur 03:05
Gepubliceerd op 7 april 2016

Deel 2: Materiaal

Met de keuze van de fiets bent u echter nog niet klaar om te gaan. U moet namelijk ook goed kijken naar de zogenaamde afmontage. Dit zijn alle onderdelen van de fiets, behalve het frame zelf. Die onderdelen bepalen mede het gewicht en de prijs van de fiets. Het is dus belangrijk om hier kritisch naar te kijken!

Versnellingsgroepen

Een fiets wordt meestal compleet afgeleverd met een versnellingsgroep. De derailleur, cassette, ketting, crank, remmen en shifters vormen samen de ‘groep’. U kunt de verschillende versnellingsgroepen met elkaar vergelijken als u let op de werking van het schakelmechanisme en de shifter. Kies uiteindelijk voor een groep die u het prettigst aan vindt voelen. De kwaliteit maakt niet uit, de prijs echter wel. Let daar dus ook op.

Als u geen echte voorkeur heeft voor een bepaald merk en u weet niet goed wat u moet kiezen, dan is het goed om ze alle drie te proberen. Ga hiervoor naar een rijwielspeciaalzaak en vraag of u de fietsen mag testen met de verschillende groepen.

Wielen

Het is ook verstandig om kritisch te kijken naar de keuze van de wielen. Hoge carbon velgen zijn bijvoorbeeld mooi, maar niet echt praktisch. Goede carbon wielen met een hoge velg zien er weliswaar mooi uit en zijn licht, maar ook heel erg duur. De budgetvriendelijkere varianten zijn juist vaak heel erg zwaar. Daarnaast is dit soort wielen erg gevoelig voor zijwind. Het is daarom wellicht verstandiger om te kiezen voor wielen met een lage velg. Die zijn over het algemeen lichter en ook veel goedkoper. Lage velgen zijn ook veel makkelijker te repareren. Staar u dus zeker niet blind op alleen maar het uiterlijk.

Heeft u de juiste fiets gekocht met de materialen die u goed vindt? Dan kunt u aan de slag voor die grote tocht. Trainen dus! Daarover vertelt Flavio in deel 3 meer. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer