Duur 02:15
Gepubliceerd op 7 april 2016

Deel 1: Fietskeuze

Alles begint met de keuze van de fiets. Het belangrijkste is de framemaat, die moet goed zijn. Vervolgens moet de zadelhoogte worden bepaald en de lengte van de stuurpen. Als de maat niet goed is, is de kans op blessures en pijntjes groot. Ga dus voor een goede meting naar een erkende rijwielspeciaalzaak.

Materialen

Er zijn drie materialen die het meest gebruikt worden voor de productie van fietsen. Waar u uiteindelijk voor kiest hangt vooral af van wat u met de fiets wilt doen en wat uw budget is.

U heeft de keus uit:

  • Staal
  • Aluminium
  • Carbon

Staal

Vroeger werden alle fietsen van staal gemaakt. Een groot voordeel van staal is dat het comfortabel is. Het deint een beetje. Dat is prettig, want op die manier kunt u veel uren maken op de fiets zonder dat u last krijgt van uw rug, nek of polsen. Een nadeel is echter dat het tegenwoordig niet meer veel gebruikt wordt om fietsen van te maken en dat betekent dat het aanbod gering is en de prijs relatief hoog. Wilt u een stalen fiets? Ga dan op zoek naar de echte speciaalzaken.

Aluminium of carbon

Tegenwoordig worden de meeste fietsen gemaakt van aluminium of carbon. Aluminium heeft een groot voordeel ten opzichte van carbon als het gaat om de prijs. Aluminium is relatief goedkoop, terwijl het nog steeds stijf is. Een fiets is stijf wanneer die hard vooruit gaat. Alle energie die u in het frame stopt wordt omgezet in snelheid. Met een stijve fiets accelereert u dus sneller. Aluminium heeft echter als nadeel dat op het frame vaak lasnaden te zien zijn, omdat de buizen van het frame aan elkaar gelast worden. Carbon heeft dit probleem niet. Een carbon frame wordt in vrijwel alle gevallen uit één stuk gegoten. Dat heet een monocoque frame. Daardoor ziet u geen lasnaden en blijft het frame erg stijf. Nadelen van carbon zijn het mindere comfort en de prijs. Die is van een goed carbon fiets vaak erg hoog. Het zier er daarentegen wel heel professioneel uit!

Als u weet welke fiets bij u past, is het belangrijk om te kijken naar de andere fietsonderdelen, zoals de versnellingen, de remmen en de ketting. Daarover gaat het volgende deel. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer