Duur 03:20
Gepubliceerd op 18 maart 2016

Deel 10: Tips en trucs

In deel 10 geeft Hettie nog wat extra tips en trucs om de onderhandeling te optimaliseren. Ze zal met name ingaan op macht, sfeer, tijd en de locatie bij het onderhandelen.

Macht

Is het lastig, misschien wel ondoenlijk om te onderhandelen met iemand die meer macht heeft dan u? U denkt waarschijnlijk van wel, maar dat hoeft niet! Als u met uw baas wilt onderhandelen over een loonsverhoging lijkt dat misschien wel een onmogelijke opdracht. In plaats van te kijken naar machtsposities is het belangrijker om te bedenken wat uw BAZO is. En wat is die van uw baas? Als u morgen ergens anders aan de slag kunt en uw baas kan u niet snel vervangen, dan heeft u een goede kans van slagen.

Sfeer

Sfeer is belangrijk bij onderhandelen. Werk aan de sfeer. Start het gesprek op een luchtige manier. Praat over koetjes en kalfjes, maak een complimentje, zorg dat u ontspannen en geïnteresseerd bent.

Tijd

Onderhandelen kost tijd. Zit de ander steeds op zijn horloge te kijken? Niet intrappen! Doe een tegenvoorstel: ‘Goh, ik zie dat u weinig tijd hebt, zullen we hier morgen op terugkomen?’

Locatie

Zorg voor een rustige plek waar u echt met elkaar van gedachten kunt wisselen. Let op: soms zetten mensen u met uw gezicht in de zon. Dat is niet in uw voordeel. Trap daar dan ook niet in. Blijf niet staan, maar zorg dat u gaat zitten. En let er ook op waar u zit. Zit u tegenover elkaar aan een lange tafel? Dat is niet handig. Ga schuin tegenover elkaar zitten, of naast elkaar.

Oogcontact

In gesprekken is oogcontact belangrijk. Te veel staren is niet goed. En elkaar helemaal niet aankijken, is ook niet goed. Zorg dat u op een normale en regelmatige manier oogcontact hebt.

Omgaan met trucjes

Niet iedereen zal meteen met u meewerken als u gaat onderhandelen. Wat doet u als iemand gemene trucjes uithaalt? U niet aankijkt, gaat zitten stressen en pushen, u persoonlijk aanvalt, met valse feiten komt of gaat dreigen? Door de tactiek aan de orde te stellen, krijg u de gelegenheid om te onderhandelen over de regels van het spel. U zorgt ervoor dat de spelregels kloppen, zodat u samen op zoek kunt gaan naar het optimale resultaat voor zowel u als voor de ander.

U bent nu in staat om voor uzelf op te komen in onderhandelingen en ook de relatie met uw onderhandelingspartner goed te houden. Maak er gebruik van. Daar wordt het leven een stuk leuker van voor alle partijen. U heeft nu de cursus afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer