Duur 02:15
Gepubliceerd op 18 maart 2016

Deel 1: Wanneer onderhandelen?

In deel 1 legt Hettie Graafland uit wanneer u het beste kunt onderhandelen en wanneer juist niet.

Gaat u een nieuwe auto kopen? Wilt u het met uw baas hebben over salarisverhoging? Onderhandelen doen we allemaal, zelfs als u denkt dat u dat niet doet. U onderhandelt als u iets gedaan wilt krijgen van mensen die andere belangen hebben dan u heeft. Zij willen iets anders dan u. Het kan voorkomen dat u koste wat kost wilt winnen. Hoe het dan voor de ander is, maakt u niet zo veel uit. Het kan namelijk zo zijn dat u die persoon nooit meer ziet. Als dit u bekent voorkomt, dan is er geen sprake van een relatie met die persoon. Misschien wilt u juist de sfeer en de relatie goed houden. Dat u dan soms met lege handen achterblijft, neemt u dan maar voor lief.

Deze cursus gaat over win-win onderhandelen. Het doel van win-win onderhandelen is een resultaat bereiken waar u beiden achter kunt staan en waarbij de relatie tussen beide partijen goed blijft. Win-win onderhandelen heet ook wel het Harvard model van onderhandelen of ‘excellent onderhandelen’.

In het volgende deel wordt uitgelegd hoe u het onderhandelen moet aanpakken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer