Duur 02:35
Gepubliceerd op 18 maart 2016

Deel 8: Uw BAZO bepalen

In deel 8 legt Hettie uit wat u moet doen als de onderhandeling op niets uitloopt.

Ook met win-win kan een onderhandeling vastlopen. Soms bent u domweg uitgepraat over belangen, opties en criteria. Dan moet u besluiten: ga ik in zee met het voorstel dat er nu ligt, of doe ik het niet? In het laatste geval stopt u de onderhandeling en valt u terug op uw BAZO.

BAZO is uw Beste Alternatief Zonder Overeenstemming. Ofwel: waarop kunt u terugvallen als de onderhandeling op niets is uitgelopen? Dit wordt voor u geconcretiseerd in onderstaand voorbeeld:

Een groothandel wilde flinke huurverlaging afdwingen bij de verhuurder, voordat hij opnieuw een vijfjaars huurcontract wilde tekenen. Ze zetten hard in: zoveel procent huurverlaging, anders gaan we bij u weg. In de eerste instantie lijkt de groothandel in voordeel, want er is veel leegstand in grote bedrijfspanden. Maar de groothandel dacht niet na over de eigen BAZO. Op zijn beurt dacht de verhuurder wel na over de BAZO van de groothandel. En die was hartstikke zwak. Eigenlijk was er helemaal geen BAZO. Niet op de korte termijn. Verhuizen was logistiek niet te doen en was ook nog eens heel duur.

De verhuurder besloot het spel mee te spelen: ‘Wij beschouwen deze brief als een opzegging van de huur, hetgeen we uiteraard betreuren. Wij wensen u veel succes. Wij gaan ervan uit dat u het pand per 1 juli leeg oplevert.’ Einde van het liedje: groothandel is blijven zitten, met huurverhoging.  Denk dus altijd goed na over uw BAZO voordat u een onderhandeling in stapt.

Er kunnen ook situaties voorkomen waarin u ergens over wilt onderhandelen, maar de ander daar helemaal niets in ziet. In het volgende deel worden de mogelijkheden besproken die er zijn als u in zo’n situatie terecht komt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer