Ervaringsverhaal DIEP flat operatie van Liane

Liane (39) is getrouwd en moeder van 2 dochters. Ze is drager van het BRCA+ gen. In 2009 onderging ze de directie DIEP flap operatie waarbij haar beide borsten werden verwijderd en tegelijkertijd 2 nieuwe borsten werd gereconstrueerd met weefsel uit de buikwand.

Liane is getrouwd en moeder van 2 dochters. Liane is drager van het BRCA+ gen. Dat zij mogelijk drager is van dit gen weet Liane al heel lang. Sinds haar 25e weet zij het na het doen van verschillende onderzoeken zeker.

BRCA+ is een erfelijke genmutatie waarbij vrouwen 50 procent kans hebben om drager te zijn. Van het gen bestaan meerdere varianten. Deze varianten zorgen ervoor dat er een zeer grote kans is op het krijgen van borstkanker en/of het krijgen van eierstokkanker.

Borstkanker komt in de familie van haar vader veel voor. Daarom is het voor Liane geen verrassing dat ze drager is. Liane is heel nuchter en zo heeft ze de situatie ook aangepakt. In 2009 ondergaat ze de DIEP flap operatie waarbij haar beide borsten worden verwijderd en tegelijkertijd 2 nieuwe borsten worden gereconstrueerd met weefsel uit de buikwand.