Podcast Zestig van Elles de Bruin

Zestig #6: naderend pensioen

In aflevering 6 van de podcast Zestig onderzoekt Elles de Bruin het naderende pensioen nu ze bijna 60 is. Betekent stoppen met werken dat er ook een deel van de identiteit verdwijnt? Elles legt deze vraag onder anderen voor aan pensioencoach Maaike Boonstra.

Voorbereiden op pensioen

Pensioencoach Maaike Boomstra legt Elles uit hoe zij zich op het pensioen kan voorbereiden. “Als je met pensioen gaat kom je in een transitie terecht. Ruim er tijd voor in, want het is voor veel mensen een rouwproces. Ze raken met hun werk ook een stuk van hun identiteit kwijt. En dat is voor veel mensen heel zwaar”.

Of toch doorwerken?

Teuntje, voorheen lerares op een basisschool, vertelt in Zestig over haar pensioen wat haar vreselijk zwaar viel: “Ik was een workaholic en dus zit je in een snelle trein, die 300 kilometer per uur zoeft. Ik ben eruit gesprongen en toen ben ik keihard op de grond geland. Bom, er was niks meer. Ik ging eraan kapot”. Arbeidsmarktdeskundige Marja Beumer heeft zelf de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar ze werkt nog steeds door. “Ik heb nog heel veel kwaliteiten die ik nog wil gebruiken. Dat kan ik goed in mijn eigen bedrijf. Ik zeg nog heel vaak, ik ben nog jong. Ik begin net”.

Beluister aflevering 6:

Beluister hier alle afleveringen van Zestig of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier

(Foto: MAX)

Geef een antwoord