podcast

Wat is een podcast? Wij leggen het uit

Podcasts zijn populair. En dat is niet gek, want u kunt ze beluisteren op een moment wanneer u dat uitkomt. Als een soort boek dus! Er zijn spannende, leerzame, ontroerende en muzikale podcast. Of nieuwspodcasts en documentaires. MAX is ook fan van de podcast. Op onze podcastpagina hier op MAX Vandaag vindt u een overzicht van alle MAX-podcasts. Heeft u al een favoriete podcastapp? Zoek daarin dan op “Omroep MAX”.

Wat is een podcast?

Podcasts zijn geluidsbestanden die u via internet of met behulp van apps kunt beluisteren op uw telefoon, computer, tablet of smartspeaker.
Ze zijn razend populair, omdat ze zo makkelijk te beluisteren zijn. Bijna over elk onderwerp worden podcasts gemaakt. Bovendien zijn ze meestal gratis. Veel mensen luisteren ernaar om te ontspannen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Maar ook tijdens het wandelen, huishouden, autorijden of sporten worden ze geluisterd.

Vaak worden podcasts vergeleken met radio, maar ook met een boek is het goed te vergelijken. Net als boeken zijn ze er over alle onderwerpen die u maar kunt bedenken. En net als met lezen is het bij podcast mogelijk om te stoppen en weer te beginnen wanneer het u uitkomt.

NPO Radio 5 maakte een uitlegfilmpje over podcasts en hoe u er naar kunt luisteren:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Meestgestelde vragen

We hebben een aantal MAX-leden bevraagd naar podcasts, en deze vragen kwamen het vaakst voorbij. We hebben antwoorden geformuleerd!

Zijn podcasts gratis?
In de meeste gevallen zijn ze gratis. Dat geldt zeker voor de podcasts van MAX en andere publieke omroepen. Er zijn tegenwoordig podcastaanbieders die extra afleveringen in ruil voor een betaling aanbieden.

Hoe beluister ik een podcast?
Dat is afhankelijk van wat u prettig vindt. Wanneer u luistert op mobiel of tablet kunt u gebruik maken van de standaard podcast-app. Apple (voor iPad en iPhone), heeft een eigen podcast-app, die meestal standaard op uw apparaat staat: Apple Podcasts. Voor Android-apparaten kunt u gebruik maken van Google Podcast, of een andere app zoals Spotify, NPO Luister en Castbox.

Nadat u een podcastapp heeft geïnstalleerd kunt u zoeken op uw favoriete podcast. Wilt u die van MAX ontdekken? Zoek dan op “Omroep MAX”.

Heb ik internet nodig om een podcast te beluisteren?
Ja, u heeft een internetverbinding nodig. Maar het is óók mogelijk om vooraf een aflevering te downloaden wanneer u thuis op internet zit. Zo kunt u de aflevering later terugluisteren op een moment dat u geen internet heeft. Een soort opladen dus!

Heb ik een smartphone of tablet nodig om een podcast te luisteren?
Podcasts zijn te beluisteren op elk apparaat met een internetverbinding. Van smartphone tot smartspeaker. Het is dus ook mogelijk om er op uw computer naar te luisteren. Het voordeel is dat u dan kunt grasduinen in het aanbod van MAX op MAXVandaag.nl, waar ze via uw computer zijn te beluisteren. Klein nadeel is dat u uw computer meestal niet overal mee naartoe kunt nemen.

Wat is een tegel?
Een tegel is de albumhoes, een afbeelding met de titel van de podcast. Tegels zijn altijd vierkant. Op de tegels van MAX staat altijd het Omroep MAX-logo, zodat u weet dat de podcast gratis te beluisteren is.

Waar vind ik de podcasts van MAX?
Wanneer u zoekt in uw podcastapp met de woorden “Omroep MAX”, verschijnen meestal de MAX-podcasts. Liever eerst op ontdekkingstocht, voordat u een app download? Kijk dan eens op het podcastoverzicht op MAX Vandaag!

Wat betekent het als ik me kan abonneren?
Wanneer een podcastmaker u vraagt om u te abonneren op zijn of haar podcast, is dat zodat u een melding ontvangt wanneer er een nieuwe aflevering beschikbaar is. Fans doen dit om geen aflevering te missen. Dit gaat niet om een betaald abonnement. Abonneren kan via podcastapps als Spotify, Apple Podcasts.

Seizoen, aflevering, bonusaflevering. Hoe zit dat?
De podcast is het programma, ook wel podcastserie of podcastreeks genoemd. Vaak worden ze opgedeeld in seizoenen, net als bij tv-programma’s en series.  In zo’n serie zit een aantal afleveringen. Podcastmakers kunnen eindeloos materiaal publiceren, omdat er geen ruimtegebrek is zoals bij radio en televisie of een blad of boek. Daarom plaatsen ze vaak ook bonusafleveringen. Bonusafleveringen bevatten extra opnamemateriaal zoals achter-de schermen-reportages, korte(re) afleveringen of deleted (niet gebruikte) scenes.

Een podcastpresentator vraagt mij een beoordeling achter te laten. Wat nu?

In de meeste podcastapps is het mogelijk om een podcast te ‘raten’. U kunt dan uw eigen recensie achterlaten. In de vorm van een aantal sterren, een korte tekst of een combinatie daarvan.

Wij wensen u veel luisterplezier!

Geef een reactie

Reacties (6)

  jandebloois says:

  Leuk dat u aandacht besteed aan een Podcast, en uitlegt wat het is! Uw doelgroep is ‘de oudere mens’ waartoe ik zelf met binnenkort 68 jaar op te teller, ook toe behoor!. Misschien is het ook leuk om op uw website uit te leggen hoe je zelf een Podcast kunt maken! Een leuk tijdverdrijf (en dat heeft uw doelgroep!) en helemaal niet moeilijk. De meeste ouderen hebben een iPhone of een iPad. Daarop zit het fantastische programma GarageBand. Wat daarmee kan grenst aan het ongelofelijke. Om de iPad versie van het programma te leren kennen heb ik me gestort op een oude hit van The Shadows, namelijk Apache. U kunt het hier beluisteren, 100% gemaakt met alleen maar dit programma, op een standaard iPad! soundcloud.com/jan-de-bloois/apache-v3-0

   MAX Vandaag says:

   Beste meneer De Bloois,

   Bedankt voor uw suggestie. Wij gaan het meenemen.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  dokter Deen says:

  Al enige tijd zoek ik een mogelijkheid mijn verhalen te vertellen. Dit kan wel als geschreven tekst in diverse tijdschriften, maar dat wordt steeds lastiger.
  Daarnaast hebben ouderen naar mijn ervaring een schat aan prachtige verhalen in hun hoofd, maar hebben moeite om vertellingen aan het papier toe te vertrouwen.
  Nu las ik uw beschrijving van het gebruik van een ‘blog’ en het enthousiaste bericht van één van uw lezers over ‘GarageBand’ en Sound Cloud app.’ Het blijkt dat deze app vooral bedoelt is voor het weergeven van muziek.
  Bestaat er nu een medium/blog voor het gesproken woord dat eenvoudig is te gebruiken door en voor deze doelgroep?
  John Deen, Vlieland

  Ruud Teppema says:

  Je eigen gesproken podcast maken kan via Anchor

  Gijsbertusthijs says:

  Goedenmiddag, ik wil mij graag op een podcast abonneren, hoe kan ik dat vanaf mijn PC doen?

   MAX Vandaag says:

   Beste Gijsbertusthijs, bedankt voor uw reactie. Dat kan via verschillende diensten, zoals Spotify en Apple. Vaak kunt u dat via de betreffende podcast van uw keuze ook doen. Als u zich bijvoorbeeld wilt abonneren op de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys kunt u dit via de podcast-pagina van de NPO doen: https://podcast.npo.nl/feed/de-geboden-van-slagter-en-dresselhuys.xml. Bovenaan die pagina staat ‘Aboneer je nu’, met linkjes erbij.