podcast

Wat is een podcast?

De podcast neemt toe in populariteit. Menig radioprogramma heeft een eigen podcast, maar er worden ook steeds vaker nieuwe geproduceerd. Ook MAX is fan. Op de podcastpagina op MAX Vandaag, zijn er al verschillende te beluisteren. Maar wat is een podcast eigenlijk?

Geluidsbestand

Een podcast is een digitaal geluidsbestand dat u kunt beluisteren op een computer, tablet of mobiele telefoon. Bij een radioprogramma zijn luisteraars gebonden aan een bepaalde uitzendtijd, maar een podcast luistert u gewoon als u tijd en zin heeft. Bijvoorbeeld tijdens het huishouden of een autorit. De meeste podcasts bestaan uit gesproken woord. Het is een hele persoonlijke luisterervaring, omdat er bijna over élk onderwerp wel iets te vinden is. Van waargebeurde verhalen, hoorspelen en religie, tot het nieuws en een cursus puppy-opvoeden. Voor ieder wat wils!

NPO Radio 1 legt in onderstaand filmpje uit hoe het werkt:

Abonneren

Vindt u een podcast leuk, dan kunt u zich abonneren. Elke nieuwe podcast ontvangt u dan in uw bibliotheek op de computer, tablet of telefoon. Mocht u uw waardering voor een podcast uit willen spreken, dan kan dit vaak onder de betreffende podcast doen. Zo zorgt u er ook voor dat anderen het ook sneller vinden.

Podcasts zijn over het algemeen gratis te downloaden via programma’s als iTunes (Apple) of Google Play (Android) of Grover Podcast (Windows). Ook de websites van de NPO-radiozenders bieden veel podcasts aan. En neem eens een kijkje op onze podcastpagina.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. jandebloois says:

  Leuk dat u aandacht besteed aan een Podcast, en uitlegt wat het is! Uw doelgroep is ‘de oudere mens’ waartoe ik zelf met binnenkort 68 jaar op te teller, ook toe behoor!. Misschien is het ook leuk om op uw website uit te leggen hoe je zelf een Podcast kunt maken! Een leuk tijdverdrijf (en dat heeft uw doelgroep!) en helemaal niet moeilijk. De meeste ouderen hebben een iPhone of een iPad. Daarop zit het fantastische programma GarageBand. Wat daarmee kan grenst aan het ongelofelijke. Om de iPad versie van het programma te leren kennen heb ik me gestort op een oude hit van The Shadows, namelijk Apache. U kunt het hier beluisteren, 100% gemaakt met alleen maar dit programma, op een standaard iPad! soundcloud.com/jan-de-bloois/apache-v3-0

  1. MAX Vandaag says:

   Beste meneer De Bloois,

   Bedankt voor uw suggestie. Wij gaan het meenemen.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

 2. dokter Deen says:

  Al enige tijd zoek ik een mogelijkheid mijn verhalen te vertellen. Dit kan wel als geschreven tekst in diverse tijdschriften, maar dat wordt steeds lastiger.
  Daarnaast hebben ouderen naar mijn ervaring een schat aan prachtige verhalen in hun hoofd, maar hebben moeite om vertellingen aan het papier toe te vertrouwen.
  Nu las ik uw beschrijving van het gebruik van een ‘blog’ en het enthousiaste bericht van één van uw lezers over ‘GarageBand’ en Sound Cloud app.’ Het blijkt dat deze app vooral bedoelt is voor het weergeven van muziek.
  Bestaat er nu een medium/blog voor het gesproken woord dat eenvoudig is te gebruiken door en voor deze doelgroep?
  John Deen, Vlieland