Podcast Zestig van Elles de Bruin

Zestig #4: (mantel)zorg en werken, er wordt meer verwacht

Wanneer vrouwen tegen de 60 lopen, is de kans heel groot dat ze te maken krijgen met Mantelzorg. Nog steeds komt een groot deel van die zorg terecht bij de vrouw. Bijna 500.000 mantelzorgers in Nederland voelen zich zwaar belast. In aflevering 4 van de podcast Zestig volgt Elles de Bruin de 59-jarige Jeanet Rijndertse. Zij doet de mantelzorg voor haar moeder en schoonmoeder en vangt ook de kleinkinderen 2 keer per week op. Daarnaast heeft ze een baan in de ouderenzorg. Alles bij elkaar is dat veel. Jeanet Rijndertse: “Ik kan moeilijk nee zeggen en slecht voor mezelf opkomen. Daarom zit ik in dit pakket.”

Meer verwachtingen

Een belangrijke verandering met de generatie van onze moeders is dat van de vrouwen van nu ook wordt verwacht, en vaak willen ze dat ook, dat ze tot hun pensioen doorwerken. Dat maakt het leven dan erg druk. Ouderenpsycholoog Sara Blom zegt hierover: “Je ziet vaak dat er nog andere zaken spelen onder de oppervlakte. Geen nee kunnen zeggen, bang zijn, sociale angst, niet een ander willen kwetsen, ja, eigenlijk niet uit gratie willen vallen, zelf het nodig hebben om gewaardeerd te worden, gezien te worden, gehoord, te worden, erkend te worden. Dus je haalt er zelf dan als het ware ook heel veel uit”.

Beluister aflevering 4:

Beluister hier alle afleveringen van Zestig of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier

Geef een reactie