Voeding en ons brein met Janny over de mond

Janny over prikkels: de neus

In de podcast Janny over prikkels van Omroep MAX en NPO 1 onderzoekt Janny van der Heijden hoe we dagelijks worden beïnvloed in onze eetgewoontes. Elke dag maken we zo’n 200 eetkeuzes: bewust en onbewust. De voedingsmiddelenindustrie, supermarkten en ook reclames spelen daar handig op in. Daarbij worden ál onze zintuigen aan het werk gezet. Hoe worden wij elke dag verleid tot het maken van (on)gezonde keuzes? En hoe kan je deze prikkeling inzetten om juist gezonde keuzes te maken? In 5 afleveringen komen 5 zintuigen aan bod. In deze aflevering: de neus. 

Zintuig 2: de neus

In de 2e aflevering richt Janny zich op de neus en de geur-verleidingen waar we dagelijks mee te maken krijgen. We zijn ons er misschien niet altijd van bewust dat geur is één van de belangrijkste onderdelen van onze smaakbeleving is. Een aantrekkelijke lucht is eelust-opwekkend.

Hoe werken die geurprikkels? Janny gaat op zoek naar antwoorden. Dat doet ze bij goede bekenden als smaakprofessor Peter Klosse en chef-kok Niven Kunz. Daarnaast ook bij gedragswetenschapper Roel Hermans. En ook onderzoeker Coosje Dijkstra en internist, endocrinoloog en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum.

Ruiken en proeven

Collega culinair journalist Joke Boon vertelt hoe het is om niet te kunnen ruiken en proeven. Schrijver en columnist Hassnae Bouazza deelt herinneringen aan geuren uit haar jeugd, op de kleurrijke markten in Marokko.

Beluister hieronder deel 2 van de podcast:

Beluister hier alle afleveringen van Janny over prikkels of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier

(Foto: MAX)

Geef een reactie