Voeding en ons brein met Janny over de mond

Janny over prikkels: de ogen

In de podcast Janny over prikkels van Omroep MAX en NPO 1 onderzoekt Janny van der Heijden hoe we dagelijks worden beïnvloed in onze eetgewoontes. Elke dag maken we zo’n 200 eetkeuzes: bewust en onbewust. De voedingsmiddelenindustrie, supermarkten en ook reclames spelen daar handig op in. Daarbij worden ál onze zintuigen aan het werk gezet. Hoe worden wij elke dag verleid tot het maken van (on)gezonde keuzes? En hoe kan je deze prikkeling inzetten om juist gezonde keuzes te maken? In 5 afleveringen komen 5 zintuigen aan bod. In deze aflevering: de ogen. 

Zintuig 1: onze ogen

In deze 1e aflevering richt Janny zich op het waarnemende zintuig: de ogen. Smaakprofessor Peter Klosse vertelt wanneer onze ogen iets ‘lekker’ vinden. Chef-kok Niven Kunz onthult hoe hij speelt met kleur en vorm en gedragsonderzoeker Roel Hermans legt het principe ‘zien eten, doet eten’ uit. Onderzoeker Coosje Dijkstra neemt ons mee langs de visuele verleidingen in een supermarkt.

En wat als je zicht wegvalt? Hoe ervaar je eten dan? Jan Jaap Hamers geeft een inkijkje in zijn ervaringen. Janny sluit af met een blik naar de toekomst, samen met internist, endocrinoloog en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum. Hoe maken we samen de wereld een stukje gezonder? Maar ze begint aan tafel met goede vriend en multitalent Stefano Keizers.

Beluister hieronder deel 1 in van de podcast:

Beluister hier alle afleveringen van Janny over prikkels of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier

(Foto: MAX)

Geef een reactie