Voeding en ons brein met Janny over de mond

Janny over prikkels: de huid

In de podcast Janny over prikkels van Omroep MAX en NPO 1 onderzoekt Janny van der Heijden hoe we dagelijks worden beïnvloed in onze eetgewoontes. Elke dag maken we zo’n 200 eetkeuzes: bewust en onbewust. De voedingsmiddelenindustrie, supermarkten en ook reclames spelen daar handig op in. Daarbij worden ál onze zintuigen aan het werk gezet. Hoe worden wij elke dag verleid tot het maken van (on)gezonde keuzes? En hoe kan je deze prikkeling inzetten om juist gezonde keuzes te maken? In 5 afleveringen komen 5 zintuigen aan bod. In deze aflevering: de huid.

De huid

In de 4e aflevering ontdekt Janny alles over ons grootste zintuig: de huid. Met onze huid voelen we, door middel van aanrakingen, trillingen en waarneming van pijn- en temperatuurprikkels. Extra gevoelig voor al deze sensaties zijn de lippen, wangen en tong.

De huid en voelen zijn dus sterk aanwezig in onze beleving van eten. Belangrijk hierbij, is het begrip ‘mondgevoel’. Hoe iets in onze mond voelt, bepaalt namelijk voor een heel groot deel hoe we het waarderen.

Hoe wordt de huid geprikkeld?

Om te achterhalen hoe dit zintuig door onze omgeving wordt geprikkeld, klopt Janny weer aan bij goede bekenden gedragswetenschapper Roel Hermans, chef-kok Niven Kunz, onderzoeker Coosje Dijkstra, smaakprofessor Peter Klosse en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum. Culinair journalist Hassnae Bouazza vertelt over nog een belangrijke band tussen voelen en eten: eten met de handen. Ongepast, of juist een goede manier om een band op te bouwen met het eten? En Joke Boon, geboren zonder reukvermogen, en Jan Jaap Hamers, sinds een paar jaar blind, onthullen hoe voelen in hun beleving onmisbaar is als het gaat om voeding.

Beluister hieronder deel 4 van de podcast:

Beluister hier alle afleveringen van Janny over prikkels of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier

Geef een reactie