podacast Museum van Nederland

Podcast Het Museum van Nederland #2: hoe stel je het perfecte museum van Nederland samen?

In de 6-delige podcastserie Museum van Nederland volgen wij het persoonlijke dagboek van curator Jörgen Tjong in zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag: Hoe bouw je het Museum van Nederland? Jörgen neemt de luisteraar mee door de wereld van ’s Neerlands belangrijkste cultureel erfgoed en het tentoonstellen ervan in het Museum van Nederland.

Een inhoudelijk en actuele podcast met achtergrondverhalen over objecten die samen het Museum van Nederland gaan vormen. Met duiding van experts en gesprekken met museumdirecteuren van o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Mauritshuis en het Bonnefanten.

Beweeglijkheid van Nederland

De Nederlandse cultuur is door de eeuwen heen continu veranderd, iets wat ook terug te zien moet zijn in Het Museum van Nederland. “Het Museum van Nederland moet staan voor de beweeglijkheid van Nederland. Alles verandert continu: van veranderingen in de maatschappij waardoor je anders naar de geschiedenis gaat kijken tot aan de veranderingen waardoor je anders naar het heden gaat kijken: Bijvoorbeeld: bedenk maar eens hoé anders de rol van de vrouw was in de jaren 50. Hoe fijn is het dat de positie van de vrouw zo verbeterd is de afgelopen 70 jaar. Heel fijn als je het mij vraagt overigens. Maar wat ik mezelf dus afvraag: Hoé moet ik in de tentoonstelling van Het Museum van Nederland omgaan met de veranderende maatschappij?” Aldus Jörgen Tjon.

Eten en verandering in onze samenleving

Aan de hand van iets wat voor iedereen een belangrijk is; eten, bespreekt Tjon deze cultuurverandering met culinair expert Janny van der Heijden.

Maar hoe kun je veranderende elementen uit onze cultuur tentoonstellen? Tjon gaat in gesprek met Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum. Hij weet veel te vertellen over omgaan met veranderingen in de cultuur en onze samenleving tijdens het maken van een tentoonstelling voor een museum.

Beluister de podcast:

 

Elke donderdag is er een nieuwe aflevering te beluisteren via de website van Het Museum van Nederland, hier op MAX Vandaag en de bekende streamingdiensten.

Geef een reactie