podacast Museum van Nederland

Podcast Het Museum van Nederland #5: Nederland muziekland

In de 6-delige podcastserie Museum van Nederland volgen wij het persoonlijke dagboek van curator Jörgen Tjong in zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag: Hoe bouw je het Museum van Nederland? Jörgen neemt de luisteraar mee door de wereld van ’s Neerlands belangrijkste cultureel erfgoed en het tentoonstellen ervan in Het Museum van Nederland.

Een inhoudelijk en actuele podcast met achtergrondverhalen over objecten die samen het Museum van Nederland gaan vormen. Met duiding van experts en gesprekken met museumdirecteuren van o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Mauritshuis en het Bonnefanten.

Nederland muziekland

De zendbak van een oud-radiopiraat, de smoking van een Indorocker en de Zwarte Cross. Het zijn alle drie objecten die zijn ingebracht in Het Museum van Nederland en iets zeggen over Nederland als muziekland. In aflevering 5 van de podcast Museum in de Maak onderzoekt Jörgen Tjon welke plaats muziek moet krijgen in Het Museum van Nederland. Muziek kan ons veel vertellen over verschillende cultuurstromingen in Nederland, maar hoe vertaal je dat naar een expositie?

In deze aflevering spreekt Jörgen met muziekexpert Atze de Vrieze over de rol van muziek in de Nederlandse geschiedenis en over de invloed die de objecten in Het Museum van Nederland hebben gespeeld in die geschiedenis. Ook spreekt Jörgen met Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum. In het Groninger Museum weten ze hoe ze muziek moeten exposeren: David Bowie werd en The Rolling Stones worden daar geëxposeerd.

 

Elke donderdag is er een nieuwe aflevering te beluisteren via de website van Het Museum van Nederland, hier op MAX Vandaag en de bekende streamingdiensten.

Geef een antwoord