podacast Museum van Nederland

Podcast Het Museum van Nederland #3: de expositie van een pijnlijk verleden

In de 6-delige podcastserie Museum van Nederland volgen wij het persoonlijke dagboek van curator Jörgen Tjong in zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag: Hoe bouw je het Museum van Nederland? Jörgen neemt de luisteraar mee door de wereld van ’s Neerlands belangrijkste cultureel erfgoed en het tentoonstellen ervan in het Museum van Nederland.

Een inhoudelijk en actuele podcast met achtergrondverhalen over objecten die samen het Museum van Nederland gaan vormen. Met duiding van experts en gesprekken met museumdirecteuren van o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Mauritshuis en het Bonnefanten.

De expositie van een pijnlijk verleden

Nog altijd speelt ons koloniale verleden een rol in onze huidige samenleving. Dit verleden heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Nederland zoals we dat nu kennen.

Hoe hoort een museum om te gaan met onderwerpen die zelfkritiek vereisen en welke rol speelt een museum in het morele debat? Presentator Jörgen Tjon gaat in gesprek met expert koloniaal verleden Lara Nuberg en met’Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.

Tjon behandelt in deze aflevering d3 objecten die in het tv-programma zijn ingebracht: de houtmolen, slavernijpoppen en een schaalmodel van de Witte Swaen.

Beluister de podcast:

 

 

Elke donderdag is er een nieuwe aflevering te beluisteren via de website van Het Museum van Nederland, hier op MAX Vandaag en de bekende streamingdiensten.

Geef een reactie