Marokkaanse snert van Mounir Toub

Zondag 10 december 2017 is het de eerste Nationale Snertdag. Dit is een een initiatief van de Klubb- app, een app voor actieve 50 plussers. Door heel Nederland kunt u aanschuiven voor een lekker bord snert. Maar u kunt natuurlijk ook zelf de keuken induiken om het recept van Mounir te maken. Hij maakt een Marokkaanse variant ‘aka Bessara’ met bladerdeeg lekkernijen erbij.

Ingrediënten:

Voor de bessara:

  • 500 gram bonen
  • 1 liter water ( heb later nog wat bij gedaan)
  • 6 tenen knoflook
  • zout, versgemalen peper
  • Naar smaak olijfolie
  • Naar smaak gemalen komijn
  • Naar smaak chili vlokken

Bereidingswijze:

Zet de bonen in koud water op. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en breng aan de kook. Zodra het water begint te koken begint het schuimen. Haal dit met een soeplepel eraf. Dit mag u wegdoen.

Laat de bonen op een laag vuur pruttelen/koken tot de bonen gaar zijn en uit elkaar vallen.

Breng de bessara op smaak met olijfolie, gemalen komijn en desgewenst met zout en/of versgemalen peper.

Ingrediënten:

Voor de bladerdeeghapjes met oude kaas:

  • 10 plakken bladerdeeg
  • oude kaas
  • cashewnoten
  • verse munt
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180⁰C.

Laat de bladerdeeg plakjes licht ontdooien.

Snijd oude kaas in kleine stukjes

Snijd de cashewnoten in kleine stukjes. Snijd een paar blaadjes munt in dunne reepjes. Meng de oude kaas, met de cashewnoten en munt.

Klop 1 ei los.

Doe een beetje van het kaas/noten/munt-mengsel in het midden van een bladerdeeg en strijk een beetje van het losgeklopte ei langs de randen van de bladerdeeg. Herhaal dit bij alle bladerdeeg plakken.

Vouw de randen naar elkaar toe (of in de vorm van een appelflap of in de vorm van een rechthoek) en druk met een vork de randjes dicht en bak de bladerdeeg hapjes in de voorverwarmde oven goudbruin/krokant.

Ingrediënten:

Voor de balderdeeghapjes met tonijn:

  • 10 plakken bladerdeeg
  • 200 gram tonijn op olie basis
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 40 gram rucola
  • 2       eieren

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180⁰C.

Laat de bladerdeeg plakjes licht ontdooien.

Laat de tonijn uitlekken, maar vang de olie wel op (voor later gebruik).

Pel en snijd de rode ui in dunne ringen. Laat de kappertjes uitlekken. Meng de tonijn met de uienringen, kappertjes en de rucola.

Klop 2 eieren los.

Doe een beetje van het ui/kappertjes/tonijn-mengsel in het midden van een bladerdeeg en strijk een beetje van het losgeklopte ei langs de randen van de bladerdeeg. Herhaal dit bij alle bladerdeeg plakken.

Vouw de randen naar elkaar toe (of in de vorm van een appelflap of in de vorm van een rechthoek) en druk met een vork de randjes dicht en bak de bladerdeeg hapjes in de voorverwarmde oven goudbruin/krokant.

(Bron: Mounir Toub)

Geef een reactie

Reactie

  1. Anreep says:

    Waar is mijn reactie gebleven op dit heerlijke gerecht?