vrienden

Ouderen maken makkelijker vrienden dan voorheen

Hoe ouder, hoe kleiner het sociale netwerk. Althans, dat is de algemene opvatting. Hier lijkt echter verandering in te kunnen komen, want ouderen maken makkelijker vrienden dan vroeger, zegt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Vrienden maken is makkelijker

Op de website van de NRC zegt zij dat ouderen tegenwoordig makkelijker vrienden maken omdat zij langer vitaal blijven. Dit maakt het eenvoudiger om plekken te bezoeken waar zij personen van hun eigen leeftijd kunnen ontmoeten, waardoor de kans op een nieuwe vriendschap vergroot wordt. Ook speelt de verstedelijking een rol, net als het groeiende aantal scheidingen. Mensen die gescheiden zijn, zijn meer aangewezen op hun vrienden. Deze vrienden vormen vaak een belangrijke buffer in het leven van een oudere, want bij tegenslag of ziekte kunnen zij te hulp schieten. Kwaliteit gaat hier trouwens boven kwantiteit, want volgens Volker zijn 2 of 3 echt goede vrienden genoeg om gelukkig ouder te worden.

Nieuwe vrienden maken

Ondanks deze positieve tendens, is het voor ouderen nog steeds lastiger om vrienden te maken dan voor jongeren. Eenzaamheid is vaak het gevolg van het ontbreken van vrienden en dit is momenteel dan ook een groot probleem onder ouderen. Ruim 1,2 van de Nederlandse 75-plussers betitelt zichzelf als zodanig. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die de weg naar een nieuwe vriendschap vrijmaken. Zo is er de Klupp-app voor op de mobiele telefoon en tablet. Deze app maakt het mogelijk om gezellige activiteiten te ondernemen met andere ouderen in uw buurt.

Projecten van MAX

Daarnaast heeft MAX zelf ook verschillende projecten waardoor u andere 50-plussers kunt ontmoeten. Zo is er MAX 50plusnet, een online platform dat u de mogelijkheid geeft om in contact te komen met andere leeftijdsgenoten. Er is de mogelijkheid om met elkaar te chatten, te mailen en eventueel ook om elkaar te ontmoeten. Deelnemen aan MAX 50plusnet is voor iedereen gratis.

Voor liefhebbers van klassieke muziek heeft MAX Avondconcert Samen naar klassiek in het leven geroepen. Gaat u graag naar dergelijke concerten, maar heeft u niemand om u te vergezellen? Dan is dit iets voor u. Aanmelden voor samen naar klassiek kan hier.

(Bron: NRC, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Anro says:

    Ik heb zelf een filmclub opgericht bij Max 50plusnet en dit loopt al meer dan 2 jaar.
    Zo kun je je eigen clubje organiseren, aanrader!
    Groet,
    Anro