loempiataart

Loempiataart van Sandra Ysbrandy

In een krokant gebakken loempia kunt u lekker veel groenten stoppen. Zoals wortel, peultjes, paprika en champignons. Sandra frituurt de loempia niet, maar maakt een loempiataart in de oven met filodeeg. Serveer de loempiataart in punten met frisse komkommerplakjes en zelfgemaakte chilisaus.

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):

  • 2 eetlepels zonnebloemolie + extra om het filodeeg mee in te smeren
  • 100 gram mihoen
  • 2 teentjes knoflook
  • paar takjes koriander, fijngehakt
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 100 gram garnalen, fijngehakt
  • 100 gram half-om-half gehakt
  • 100 gram champignons
  • 200 gram wortel
  • 200 gram peultjes
  • 2 rode paprika
  • 2 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 5 bosui
  • 5 vellen filodeeg (groot formaat filodeeg te koop bij de Turkse winkel)
  • of 8 vellen (kleiner formaat) ontdooid filodeeg (te koop bij de supermarkt)

Voor de chilisaus:

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 5 eetlepels tomatenketchup
  • 1 centimeter verse gember, geschild en geraspt
  • 6 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 theeepels rietsuiker
  • 100 milliliter crème fraîche

Extra nodig:

  • springvorm van 24 centimeter doorsnede

Bereidingswijze:

Van de loempiataart: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met olie. Leg een vel filodeeg voor u neer op een snijplank. Bestrijk het filodeeg met olie. Leg er een tweede vel filodeeg bovenop. Bestrijk opnieuw met olie en leg het derde vel filodeeg erop. Bekleed de bodem van de ingevette springvorm met de vellen filodeeg.

Doe voor de vulling de mihoen in een kom en giet er zoveel kokend water bij dat alles onder staat. Laat dit 10 minuten staan. Giet af en snijd de mihoen fijn.

Verhit olie in een wok, voeg knoflook, koriander en peper toe en roerbak 1 minuut totdat de knoflook goudbruin is. Voeg garnalen en gehakt toe en roerbak 10 minuten tot het gehakt gaar is. Snijd de wortel, paprika en champignons in kleine blokjes en de peulen in dunne reepjes. Voeg de fijngesneden mihoen, champignons, wortel, paprika, peulen, vissaus, rietsuiker en bosui toe en roerbak nog eens 5 minuten totdat alle vocht verdampt is. Laat afkoelen, door het over een snijplank uit te spreiden.

Verdeel de loempiavulling over de bodem.

Maak het deksel met de laatste 2 vellen filodeeg. Smeer een vel filodeeg in met olie en leg het tweede vel erbovenop. Dek de bovenkant van de loempiataart hiermee af. Vouw alle randen naar binnen en bestrijk de bovenkant opnieuw met olie.

Bak de taart in 40 minuten goudbruin.

Van de zachte chilisaus:

Verwarm olie in een kleine koekenpan. Bak de knoflook en de rode peper. Voeg de suiker, gember en tomatenketchup toe en blus af met rode wijnazijn. Laat een paar minuten rustig pruttelen. Doe de saus in een bakje en laat afkoelen in de koelkast. Als de saus volledig koud is meng je de crème fraîche erdoor heen.

Snijd de taart in punten en serveer met de zachte chilisaus, frisse komkommerplakjes en garneer met munt.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie