spruitjesstamppot

Gestoofd rundvlees met spruitjesstamppot van Sandra Ysbrandy

Sinterklaas komt dit weekend weer naar Nederland. Daarom maakt Sandra een oer-Hollands gerecht; spruitjesstamppot met in Bisschopswijn gestoofd rundvlees. De Bisschopswijn maakt u zelf en de spruitjes worden geroosterd in de oven met citroen en verse tijm. Laat het heerlijk avondje maar komen!

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):

Voor het gestoofd rundvlees:

  • 1 kilo runderriblappen, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 50 gram boter
  • 1,5 kilo rode uien, in halve ringen gesneden
  • 1 fles rode wijn
  • 7,5 deciliter vleesbouillon
  • 2 eetlepel cognac (naar keuze)
  • 1 sinaasappel
  • 2 kaneelstokken
  • 4 blaadjes laurier
  • 10 kruidnagels
  • 2 pimentbollen
  • peper en zout
  • eventueel 1-2 plakken ontbijtkoek

Voor de spruitjesstamppot: 

  • 1 kilo aardappelen
  • 800 gram spruiten, geschoond
  • 1 citroen
  • 6 takjes tijm
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 teen knoflook

Bereidingswijze:

Dep het vlees droog en bestrooi met peper, zout en bloem. Doe boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal uit de pan en leg op een bord. Bak de uien in het achtergebleven bakvet tot ze glazig zijn.

Verwarm ondertussen de bouillon en de wijn. Doe de riblappen weer terug in de braadpan. Voeg zoveel van het warme bouillon-wijn mengsel toe dat het vlees net onderstaat. Breng het geheel opnieuw aan de kook. Voeg het sap van de sinaasappel toe en de kaneel, laurier, kruidnagels, piment. Laat alles op laag vuur ongeveer 3 uur trekken. De saus kunt u eventueel binden met 1 of 2 plakken ontbijtkoek.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de schoongemaakte spruiten en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Giet er wat olijfolie overheen, peper, zout en tijm.

Rasp de schil van een (schoongeboende, liefst biologische) citroen. Hussel de spruiten zodat de olie en smaakmakers goed verdeeld zijn. Leg de teen knoflook (in de schil) bij de spruiten. Rooster de spruiten en de knoflookteen 15 minuten in de oven.

Kook de aardappelen gaar in water met een beetje zout. Giet af en laat droogstomen. Stamp de aardappelen grof met een pureestamper. Maak de puree smeuïg met wat extra vierge olijfolie. Knijp de knoflookteen uit boven de puree en voeg de helft van de spruiten toe. Stamp nog een keer grof.

Serveer de spruitjesstamppot op een bord. Dresseer de resterende spruiten over de stamppot. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het in bisschopswijn gestoofde rundvlees.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie