pilav

Vrijdag – Pilav met kruiden

Met de smaakvolle en verwarmende kruiden in deze pilav krijgt u een geurende en smakelijke rijstmaaltijd. In het Midden-Oosten wordt het vaak als bijgerecht gegeten en u kunt bij deze pilav bijvoorbeeld varkensschnitzel en sperzieboontjes maken. 

Ingrediënten

  • 300 ml groentebouillon met minder zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • Mespunt saffraandraadjes
  • 1 ui
  • 1 vleestomaat
  • 3 kardemompeultjes
  • 1 eetlepel olie
  • ½ kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 150-200 gram zilvervliesrijst

Bereiding

Breng de bouillon met 1 eetlepel citroensap tegen de kook aan en laat hierin de draadjes saffraan een paar minuten trekken.

Maak de ui schoon en snijd hem klein.

Ontvel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Plet de kardemompeulen met een houten lepel.

Verwarm de olie en fruit hierin de kardemom, kaneel en kruidnagels tot het gaat geuren. Voeg de ui toe en fruit deze mee.

Voeg de blokjes tomaat en de rijst toe en roer tot alle rijst gemengd is met de olie.

Giet de bouillon er bij en kook de rijst 15 minuten.

Neem de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten staan. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.

Menusuggestie

Lekker met een varkensschnitzel en sperzieboontjes.

Hiervoor heb je nodig…

  • 2 ongepaneerde varkensschnitzels
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 400 gram sperziebonen

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar

Voedingswaarden per persoon

Recept Menu
Energie 410 kcal 630 kcal
Eiwit 8 gram 40 gram
Koolhydraten 70 gram 75 gram
Vet 8 gram 15 gram
Verzadigd vet 1 gram 3 gram
Vezels 5 gram 10 gram
Zout 0,15 gram 0,31 gram

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Pilav is afgeleid van een Islamitisch gerecht, genaamd Plov of Pelov. Omdat Islamieten geen varkensvlees eten wordt geen varkensvlees gebruikt maar kip of kalfsvlees. Ook wordt geen margarine gebruikt maar olijfolie. Verder is de bereiding hetzelfde.