hoe zit het

Hoe zit het? Wat gebeurt er als iemand zich niet houdt aan de coronamaatregelen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat gebeurt er als iemand zich niet houdt aan de coronamaatregelen?

Bindende maatregelen

De afgelopen dagen heeft de Nederlandse regering de nodige maatregelen genomen om het coronavirus terug te dringen. Sommige maatregelen hebben het karakter van adviezen en lijken niet bindend, maar er zijn inmiddels ook maatregelen die wel bindend zijn. Zo moeten horecagelegenheden en aanverwante ondernemingen dicht blijven tot 6 april 2020, om maar een voorbeeld te noemen.

Consequenties van ongehoorzaamheid

Hoewel de meeste mensen zich vermoedelijk aan deze maatregelen zullen houden, neemt niet iedereen de nieuwe regels even serieus. “We gaan pas dicht als ze ons komen sluiten”, zegt een medewerker van een restaurant in Eindhoven tegenover een verslaggever van het Eindhovens Dagblad. Wat gebeurt er als iemand op deze manier reageert op de geldende noodregels? In het artikel in het Eindhovens Dagblad wordt het antwoord gegeven door de woordvoerder van de Brabantse veiligheidsregio’s. “Daarvoor hebben we natuurlijk handhavers op pad. Zij gaan dan het gesprek aan. In het uiterste geval krijgt de eigenaar 3 maanden cel of een boete van 4350 euro.”

Het tegen beter weten in openhouden van een restaurant is niet het enige waarvoor mensen een dergelijke straf kunnen krijgen. Ook op het negeren van andere bindende maatregelen en tijdelijke verboden staat deze straf, zoals op het organiseren van een evenement voor meer dan 100 mensen.

Noodverordening

Dat het mogelijk is om dit soort straffen uit te delen heeft te maken met het feit dat er overal in Nederland een noodverordening coronavirus van kracht is. Deze stelt handhavers in staat om actie te ondernemen als iemand zich niet aan de noodmaatregelen houdt. Hier vindt u een voorbeeld van zo’n noodverordening.

Overtreden van andere noodregels

Naast de bindende maatregelen, zijn er ook veel dringende adviezen. Denk hierbij aan het minimaal 1,5 meter afstand houden van andere mensen en het beperkt bezoeken aan oudere mensen en andere kwetsbaren. Wie zich hier niet aan houdt zal niet zo snel bezoek krijgen van de politie, maar kan wel rekenen op afkeurende blikken en opmerkingen van landgenoten.

Bent u benieuwd welke noodmaatregelen er op dit moment van kracht zijn in Nederland? U leest het op  MAX Vandaag.

(Bron: Eindhovens Dagblad, veiligheidregio Zeeland, veilgheidsregio Brabant, politie, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reactie

    Anneke 64 says:

    Waarom zijn er dan nog steeds grote markten zoals in de steden Den Haag/Schilderswijk? En een deel van Rotterdam? Ik vind hier geen enkele handhaver/politie, terwijl wel een verbod hierop is en onverantwoordelijk van martkooplui en burgers die zeggen dat God hun dan maar ziek maakt! Deze mensen besmetten dus wel de overige burgers!