De Toekomst is Grijs afl 4 Aneeq Nazir

Documentaire De Toekomst is Grijs: Met elkaar (aflevering 4)

In aflevering 4 van De Toekomst is Grijs wordt er gekeken naar de gevolgen van de vergrijzing. Hoe gaan we de uitdagingen aan? Een ding is duidelijk voor de komende jaren: we moeten het met elkaar zien te redden. Meer mantelzorg, meer buurtinitiatieven en wennen aan minder zorg. Het lijkt een somber vooruitzicht. Is het dat ook? Of zitten er ook mooie kanten aan minder instanties en minder langs elkaar heen leven?

Buurtinitiatief

In Amsterdam-Noord kookt Sonja Hendriksma met een team van vrijwilligers één keer in de week voor mensen in de buurt. Onder wie veel ouderen die wegkwijnen achter de voordeur. Het eten wordt thuisbezorgd en zo wordt ook in de gaten gehouden hoe het met iemand gaat. In het Zuid-Hollandse De Lier hebben drie stellen de handen ineengeslagen. Ze verkochten hun huizen, kochten een boerderij en verbouwden die tot drie appartementen. Het kostte de nodige energie om instanties te overtuigen van nut en noodzaak van hun plannen. Maar het lukte. De stellen zijn ervan overtuigd dat de gezelligheid en aandacht en zo nodig hulp voor elkaar hen een goede oude dag opleveren.

De terugkeer van het verzorgingshuis?

Van veel kanten klinkt de roep om terugkeer van het verzorgingshuis. Makkelijk, want alle zorg op één plek en gezellig. Op sommige plekken is dat zo gemiste verzorgingshuis er nog. Door ouderen gewoon zelf geregeld. In het Ludgerus-huis in Deventer doen ouderen alles zelf. Van het onderhoud van de tuin tot de receptie. Er is weinig personeel nodig, gelukkig want daar is een groot tekort aan. In het UMCG in Groningen hebben ze een andere oplossing voor het personeelstekort gevonden. Sinds een jaar zetten ze daar statushouders in de zorg. Eén van hen is Aneeq Nazir (foto boven), in het Pakistaanse Lahore was hij IC-verpleegkundige. Waarom worden in Nederland statushouders zo sporadisch ingezet? In 2040 zijn er 2 miljoen mensen nodig in de zorg. Dat lijkt een onmogelijke opgave. Meer migranten inzetten, zou een deel van de oplossing kunnen zijn.

Lees hierover meer in het artikel: Hoeveel inwoners kan Nederland in 2050 aan?

Zelf een buurtinitiatief opzetten?

Vrijwilligersklussen vinden, zien wie er in je buurt hulp nodig heeft, of zelf een initiatief opzetten? Je vindt hier informatie over op de website Eén tegen eenzaamheid. Een initiatief van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dit kun jij doen

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie