De Toekomst is Grijs - Debat - verpleeghuizen

“Driekwart van de Nederlanders wil verpleeghuizen of aanleunwoningen terug”

In een onderzoek naar de mogelijke oplossingen voor de vergrijzing wil 75% van de Nederlanders graag verpleeghuizen of aanleunwoningen zoals vroeger terugzien. “De verpleeghuizen en aanleunwoningen van vroeger zorgden ervoor dat er meer woningen verkocht/verhuurd konden worden aan jongere mensen als de ouderen verhuisden naar een dergelijke woonruimte”, licht een respondent het antwoord toe.

Onderzoeksbureau Blue Field Agency onderzocht voor het crossmediale project De Toekomst is Grijs van Omroep MAX in hoeverre Nederlanders bezig zijn met de vergrijzing. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve groep van 1000 respondenten. Om het land uit de woningcrisis te trekken denkt een grote meerderheid van Nederland dat de terugkomst van verpleeghuizen of aanleunwoningen de oplossing kunnen zijn. Zo wordt toegelicht: “Veel te snel is afgezien van dit soort voorzieningen. De regering heeft niet tijdig ingegrepen op de vergrijzing. Er zijn nu te weinig ouderenappartementen als men daar naar zoekt.” Een andere respondent geeft aan: “Voor jongeren zijn er genoeg mogelijkheden als de doorstroom van ouderen op gang komt. Nu blijven teveel ouderen in hun huis, omdat er geen goede doorstroom is. Terwijl het huis voor hen te groot is.”

Wil om te verhuizen

Naast deze beoogde oplossing geeft de helft van de respondenten ouder dan 65 jaar aan liever niet te verhuizen naar een kleinere, geschikte woning. “Deze ouderen geven aan het moeilijk te vinden om een geschikte kleinere woning te vinden (door bijvoorbeeld tekorten), die ook goed betaalbaar is. Ook geven ouderen aan dat, met wat aanpassingen, hun huizen voldoende geschikt zijn om deze te blijven bewonen (bijvoorbeeld door een traplift te plaatsen). Sommige ouderen geven aan dat ze al kleiner zijn gaan wonen”, stellen de onderzoekers.

Gesprek over vergrijzing

De uitkomsten van dit onderzoek worden besproken tijdens het debat van De Toekomst is Grijs, onder leiding van Elles de Bruin en Carrie ten Napel. Zo stelt huisarts Toosje Valkenburg in het debat: “We kunnen niet terug naar het verpleeghuizen, mensen bedoelen waarschijnlijk dat ze deze woonvorm terug willen. Samen wonen waardoor ze niet meer eenzaam zijn en zorg binnen handbereik is.” Het debat is te zien op donderdag 29 februari 2024 om 22.15 uur op NPO 2.

Lees meer over het debat

Wat kun je zelf doen?

In de televisiereeks van De Toekomst is Grijs gaat Omroep MAX op zoek naar hoopvolle initiatieven. Wil je zelf wat doen, maar weet je niet wat?

Lees het hier

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie