Generatiekloof - De Toekomst is Grijs

Babyboomers, Generatie Z en Millennials: hoe zit het met de generatiekloof?

Nooit eerder mochten er meer 75-plussers stemmen dan inwoners onder de 25 jaar oud. De Tweede Kamerverkiezingen van 2023 hadden de primeur. Dit heeft alles te maken met de vergrijzing én de ontgroening van Nederland. Want aan de ene kant worden mensen steeds ouder (vergrijzing). Aan de andere worden er minder mensen geboren (ontgroening). Dit heeft gevolgen voor de politieke en democratische verhoudingen in ons land, maar ook daarbuiten. Want de generatiekloof is op vele plekken merkbaar.

Welke generaties zijn er?

Grofweg wordt er door Pew Research Center gesproken over 4 generaties: Babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964), Generatie X (geboren tussen 1965 en 1980), Millennials/Generatie Y (geboren tussen 1981 en 1996) en Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012). Daarnaast wordt de generatie van voor 1946 vaak de ‘Stille Generatie’ genoemd en zal de nieuwste generatie (geboren vanaf 2012) Generatie Alpha worden genoemd.

Iedere generatie heeft diens eigen uitdagingen en ontwikkelingen meegemaakt. Vanwege een snel veranderende wereld kan het zijn dat generaties onderling elkaar minder goed begrijpen. Iedere generatie pakt situaties op een eigen manier aan. Wat door de ene generatie als doodnormaal kan worden beschouwd, kan door de andere generatie als overbodig, onnodig of zelf ongewenst worden bestempeld. De frictie in deze situaties wordt dan uitgelegd als een generatiekloof.

Vinger op de zere plek

Het gebeurt niet vaak dat een reclame voor een lokaal product de wereld overgaat, maar deze advertentie voor Australisch lamsvlees werd zelfs in Nederland vaak gedeeld. Niet vanwege het reclame product, maar vanwege de beeldende manier waarop de generatiekloof getoond wordt. De wereld is ingedeeld in verschillende stukken land voor verschillende generaties, met alle clichés van dien. Jongeren (Generatie Z) zijn constant afgeleid door mobiele apparaten en ouderen (boomers) hechten nog steeds waarde aan een papieren krant. Elk waardeoordeel over de andere generatie vergroot de letterlijke generatiekloof, waardoor de generaties nog verder van elkaar komen te staan. Bekijk hier de reclame.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hoe dichten we de generatiekloof?

Hoe komen we in Nederland als generaties dichter bij elkaar? Wat is onze gemene deler? En is het überhaupt mogelijk om de generatiekloof te dichten? Dat onderzoeken Elles de Bruin en Astrid Cornelisse in de podcast De Toekomst is Grijs. Ze praten onder andere met Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United, Wouter Kools van de Raad van de Toekomst en Kimberley Snijders van de Nationale Jeugdraad.

Beluister de podcast

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Naar de website

Geef een reactie