Zorg om zorg

Mijn 92-jarige vader Theo woont in een flat waar veel andere ouderen wonen. Hij doet nog veel zelf en met wat hulp van de familie redt-ie het allemaal nog net. Maar wat als hij ooit naar een verpleeghuis zal moeten?

Groeiend probleem

De laatste cijfers over verpleeghuizen – waar onze redactie onderzoek naar heeft gedaan – zijn zorgwekkend. Het aantal wachtenden met een verpleeg- of zorgindicatie is in een jaar tijd flink toegenomen. Deze mensen zijn mentaal of fysiek in te slechte toestand om nog langer thuis verzorgd te worden. Een groeiend probleem, om niet te zeggen een tijdbom, omdat de groep 75-plussers de komende jaren fors zal toenemen.

Verpleeghuisplekken

Om deze mensen de juiste zorg te kunnen verlenen, moeten heel veel verpleeghuisplekken gecreëerd worden. Maar daarmee ben je er niet. Er moeten ook tienduizenden zorgmedewerkers worden opgeleid. Ik keek laatst mee op een mbo-zorgopleiding in Hengelo. Gelukkig zijn er nog jongeren die voor dit vak kiezen, omdat zorg voor ouderen ze ook veel brengt. Ik hoop dat Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kijkt naar Meldpunt en ziet dat het 5 voor 12 is. Het nog langer wegredeneren of bagatelliseren van deze overheidstaak is in mijn ogen onbehoorlijk. De miljardenrekening hiervoor moet hoe dan ook betaald worden.

Investeren in ouderenzorg

Is het een idee om ons belastingklimaat wat minder paradijselijk te maken voor multinationals? Ouderenzorg is een prima bestemming voor de winstbelasting die Shell nu niet betaalt. Er moeten meer verpleeghuizen komen en ook heel veel personeel. Zodat ouderen, zoals mijn vader Theo, een plek in een verpleeghuis kunnen krijgen indien dat onverhoopt ooit nodig zal zijn.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. oosterwijck says:

  Het is niet 5 voor 12 maar 5 over 12. Als het niet ver over 3 uur is. Met alle goede wil van de wereld is de achterstand van zorginstellingen niet meer in te lopen. De toename van zorgbehoevende groeit met de dag en zal elke 10 jaar verdubbelen. En die 50.000 zorgmedewerkers die nog maar 5 jaar geleden massaal hun baan verloren hebben, komen niet meer terug. Nooit meer. Elk jaar zal het tekort aan zorgmedewerkers toenemen en de zorg vragende groeien. U zal ervaren dat regeren vooruitzien betekend. Daarmee bedoel ik dat de plannen van de VVD elke dag meer waarheid worden. Werken totdat je erbij neervalt (pensioenleeftijd) en geen zorg voor ouderen. De bevolking kan barsten.

  1. B.Harmsen says:

   Wat dat werken betreft daar heeft u geen last van.

 2. oosterwijck says:

  Dit is nog maar het begin. Als je bedenkt dat Henk Kamp de bevolking in Groningen heeft bedrogen en belogen met de aardbevingsschade en het gas quotum, kun je nu wel inschatten, wat hij met de ouderenzorg gaat doen, in zijn nieuwe functie. Die man liegt dat het gedrukt staat en kan zonder blikken of blozen de bevolking wijsmaken, dat hij iets gaat toevoegen. De werkelijkheid is dat hij niets gaat toevoegen en gaat bezuinigen waar maar kan. Het probleem is, dat de: ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg en de gezondheidszorg, gebaseerd is op instellingenverzekering en niet op personenverzekering. De opbrengsten van de premiebetalingen, wordt verdeeld onder de instellingen en die bepalen wat er met het geld gebeurd. Dan weet je dat het salaris van het management voorop staat en niet de behoeften van zorgvragers. Verder ceeeren de zorginstel een prettige werkomgeving, met niet teveel stress en als er teveel clienten komen, dan maar een wachtlijst. Als zorginstellingen per geholpen client betaald worden, zijn er op slag geen wachtlijsten meer en gaan de zorgkosten drastisch omlaag.

 3. oosterwijck says:

  De overheid doet er beter aan, om de farmacieproducenten aan te pakken, die medicijnen verkopen, voor 500 keer de kostprijs, of farmaciebedrijven die de prijzen van al jaren bestaande pillen verhogen van €0.30 cent naar €140. Of een kanker medicijnkuur verkopen voor €700.000, die nog geen €4000 waard is. In plaats van zorgplekken wegbezuinigen in zorginstellingen, waar de directeur €600.000 per jaar verdiend plus een zelfde onkostenvergoeding. Pak de fraude aan in plaats van zorgbehoevenden.